Ambasador Egipta: Glasaćemo za rezoluciju Srbije u UN

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Sep.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasador Egipta: Glasaćemo za rezoluciju Srbije u UN

BEOGRAD - Ambasador Egipta u Srbiji Adel Ahmed Naguib izjavio je da je optimista da će inicijativa Srbije da se od Međunarodnog suda pravde traži mišljenje o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova proći u Generalnoj skupštini UN i potvrdio da će njegova zemlja podržati srpsku rezoluciju.

"Što se tiče kosovskog pitanja, ono je za nas potpuno principijelne prirode. Duboko poštujemo međunarodno pravo. Naša pozicija je, zato, od početka jasna: poštujemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << suverenitet i teritorijalni integritet Srbije", rekao je egipatski ambasador u intervjuu za "Novosti".

Nije Kosovo islamski verski problem

Osvrćući se na činjenicu da većina islamskih zemalja nije priznala nezavisnost Kosova, Naguib je rekao da egipatski zvaničnici prenose ostalim članicama Organizacije islamske konferencije (OIK) da kosovski problem nije islamski, religiozni, problem.

"Poštujemo da tamo (na Kosovu) ima muslimana, možemo im pomoći u svakom pogledu, ali nemojmo ići u suprotnom pravcu od poštovanja međunarodnog prava. Muslimana ima širom sveta, šta bi moglo da se dogodi ako bismo podržavali sve one koji žele da budu nezavisni?", rekao je ambasador Egipta u Beogradu.

Egipat je članica OIK-a, Arapske lige i Pokreta nesvrstanih.

Mudar potez srpske vlade

Naguib je dodao da se, kad je reč o kosovskom pitanju, mora doći do rešenja kojim će obe strane biti zadovoljne i da ishod treba da bude "pobednik-pobednik", a ne da neko ostane gubitnik.

Egipatski ambasador je nazvao veoma pametnim potez srpske vlade koja je pokrenula inicijativu da od Međunarodnog suda pravde zatraži mišljenje.

"To je jedini put kada ne upotrebljavate silu, a imate pravo da tražite pomoć suda. To je jedini način za svaku zemlju, bila ona mala, slaba ili supersila. Tako su organizovani odnosi između svih zemalja u svetu i to treba poštovati. Ne postoje osnove po kojima možete sprečiti neku zemlju da traži mišljenje suda, kada je to njeno pravo", rekao je egipatski diplomata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.