Izvor: Politika, 05.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aligrudić: Dogovor ne znači da će DSS podržati Tadića

Postizanje dogovora vladajućih stranaka o izborima ne znači da će Demokratska stranka Srbije podržati Borisa Tadića na izborima za predsednika Srbije, izjavio je juče šef poslaničke grupe DSS-a u Skupštini Srbije Miloš Aligrudić. "DSS takve odluke donosi na organima stranke po raspisivanju izbora. Naša izjava o tome nastaje onog dana kada se izbori raspišu", rekao je Aligrudić novinarima u centru Beograda, gde je učestvovao u stranačkoj akciji promovisanja deklaracije DSS-a o vojnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << neutralnosti Srbije.

Stranke vladajuće koalicije dogovorile su se da se izbori za predsednika raspišu posle 10. decembra, ukoliko zbog problema Kosova ne bude neposredno ugrožena teritorijalna celovitost zemlje. Trojica lidera, Boris Tadić, Vojislav Koštunica i Mlađan Dinkić, nisu postigli precizan dogovor o datumu eventualnih predsedničkih izbora.

Na pitanje šta DSS smatra narušavanjem teritorijalnog integriteta, Aligrudić je odgovorio da je to "pokušaj onih koji su u mogućnosti da naprave probleme Srbiji separacijom dela njene teritorije". "To mogu da urade oni politički aktivni kosovski Albanci proglašavanjem nezavisnosti i velesila, kao što je SAD, priznavanjem takve nezavisnosti. To je, zapravo, ugrožavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta", rekao je Aligrudić.

On je dodao da bi "trebalo imati opreza i građanima reći istinu kakav se oblak nadvio nad Srbijom", što bi trebalo imati u vidu tokom razgovora o raspisivanju izbora.

Šef poslaničke grupe DSS-a ponovio je da su vladajuće stranke postigle zadovoljavajući dogovor, a da je nesporazum bio u tome da li "već sada" mora biti određen datum izbora. DSS je bio "duboko uveren da to sada ne mora, zbog blage neizvesnosti koja može nastupiti posle 10. decembra". "Sigurno je da treba poštovati Ustavni zakon kada je reč o krajnjem terminu raspisivanja izbora, ali je svakako napredak dogovor o tome da ipak treba sačekati ključni momenat prestanka mandata "trojke" Kontakt grupe i podnošenje njihovog izveštaja Savetu bezbednosti UN", rekao je Aligrudić.

Aligrudić je dodao da dogovor omogućava da se "izbornoj problematici pristupi hladne glave, a ne da se ovih dana jurne u vratolomnu izbornu kampanju". "Ona svakako mora uslediti, ali bolje je što smo se dogovorili hladne glave", rekao je Aligrudić.

Beta

-----------------------------------------------------------

Bezuslovna podrška Tadiću

Mlađan Dinkić, predsednik G17 plus, izjavio je juče da je Srbiji neophodan jak predsednik koji će dobiti mandat neposredno na izborima, i zato ova stranka daje "bezuslovnu i principijelnu podršku kandidaturi Borisa Tadića". "Mi podržavamo Borisa Tadića da dobije još jedan mandat za predsednika, jer smatramo da je do sada dobro obavio svoj posao", rekao je Dinkić na sednici glavnog odbora stranke.

On je ocenio da "jedino u zajedništvu jakog predsednika i stabilne, većinske, demokratske vlade Srbija može da ostvari ciljeve za koje se bori i G17 plus", i izrazio zadovoljstvo zbog postignutog dogovora o predsedničkim izborima.

Dinkić je rekao da je osnovni motiv učešća G17 plus u vladi modernizacija i brži razvoj Srbije i dodao da "u ovom trenutku brzi demokratski razvoj Srbije može obezbediti samo koaliciona vlada".

Fonet

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.