Izvor: Blic, 08.Avg.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aleksejev: Pritisak da se prizna Kosovo

Bivši ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Aleksejev ocenio je juče da je uoči septembarskog zasedanja Generalne skupštine UN moguće očekivati pojačan pritisak na mnoge države da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

- Odluka treba da bude usvojena većinom glasova. Zato je uoči Generalne skupštine moguć pojačan pritisak na mnoge zemlje da bi bile primorane da priznaju Kosovo - izjavio je Aleksejev povodom namere Srbije da traži saglasnost za obraćanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Međunarodnom sudu pravde da ispita legalnost secesije južne srpske pokrajine.

Aleksejev koji je trenutno na čelu Četvrtog odeljenja u MIP Rusije, rekao je u intervjuu dnevniku „Vremja novostej" da zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova „pokušavaju da prinude Beograd na kontakte s Prištinom".

Funkcioner ruskog MIP-a rekao je da Moskva podržva pregovore Beograda i Unmika i smatra da Misija treba da bude u stalnom kontaktu sa Srbima. Međutim, kako je rekao, na delu su pokušaji da se UN istisnu sa Kosova i zamene prisustvom Evropske unije. Aleksejev je ponovio da se Rusija ne bi protivila jačanju uloge EU u srpskoj pokrajini, ali ne na štetu međunarodnog prava. „Unmik je na Kosovu raspoređen odlukom SB UN i samo on ima pravo da promeni i obustavi to prisustvo", rekao je on..

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.