Albanci traže što i Srbi sa severa?

Izvor: B92, 09.Mar.2013, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanci traže što i Srbi sa severa?

Preševo -- Albanci sa juga Srbije će iz Preševa uputiti zahtev Vladi u Beogradu, da se po uzoru na sever Kosova, u Srbiji formira zajednica albanskih opština.

Skupština Albanaca odbornika Preševske doline od danas je telo koje će Albance s juga predstavljati pred domaćim i međunarodnim političkim subjektima.

Ova Skupština je od Vlade zatražila hitne i konkretne mere za rešavanje njihovih problema.

Odbornici su ostali pri svom ranijem političkom stavu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << po kome, u političko-institucionalnom smislu, treba da imaju najmanje onoliko koliko imaju Srbi na severu Kosova.

Oni traže da ovog puta srpska vlast brže reaguje i pronađe rešenje za njihove probleme.

Sednica Skupštine odbornika Albanaca Preševske doline, kako glasi puno ime ovog najvišeg političkog tela Albanca, a koje čini 74 odbornika Albanaca u Skupštinama Bujanovca, Preševa i Medveđe, najavljena je juče iznenada.

U dokumentu pod nazivom "Urgentne mere za rešavanje problema Albanaca Preševske doline" traži se rešavanje bezbednosnih, ekonomskih pitanja, pitanja upotrebe jezika, pravopisa i simbola, decentralizacija sudstva, pitanje obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite.

Predsednik opštinskog odbora Partije za demokratsko delovanje (PDD) u Bujanovcu Šaip Kamberi kaže za B92 da se radi se o "posebnim merama koje republički organi treba da preduzmu u cilju poboljašanja prava Albanaca".

Na današnjoj, devetoj po redu sednici ovog tela usvojen je Poslovnik o radu kojim je ustanovljeno Predsedništvo sa 11 članova, kao najviši organ i predsednik Predsedništva koji će se po principu automatizma, menjati na svakih šest meseci.

Na novinarsko pitanje da li je Skupšina Albanaca odbornika Preševa Medveđe i Bujanovca samo drugo ime zajednice opština koju već imamo na severu Kosova, Skender Destani, predsednik demokratske unije Doline (DUD) je odgovorio potvrdno.

Međutim, lider Demokratske unije Albanaca (DUA) Rahmi Zuljfiju bio je precizan, objasnivši da su događaji nametnuli ovakav scenario.

"Skupština je tu, a mi sada čekamo dalji razvoj događaja. Sasvim je normalno da sve oblike vlasti, koje dobije zajednica opština na severu Kosova, da će dobiti i Skupština Albanaca Preševske doline. Mi ne tražimo ni više ni manje od toga," kaže Rahmi Zuljfiju.

Članovi Predsedništva biće lideri šest političkih stranaka, predsednici opština i predsednici skupština, a prvi predsednik biće Šaip Kamberi, potpredsednik Partije za demokratsko delovanje, najjače političke snage Albanaca na jugu Srbije.

Takođe, najavljeno je da će se uskoro izaći sa konkretnim zahtevima za asimetričnu decentralizaciju ove tri opštine.

Predsednik Koordinaciong tela za Preševo, Bujanovac i Medveđa Zoran Stanković kaže da su Albanci na jugu Srbije punopravni građani ove zemlje i da se mora prestati sa povlačenjem paralela sa severom Kosova.

Ragmi Mustafa, predsednik opštine i lider Demokratske partije Albanaca, najjače političke partije u Preševu, odbio je sinoć da za B92 kaže razloge zbog kojih je sednica sazvana tako hitno.

"Mi ćemo na toj sednici odborniciima ponuditi jedan dokument, koji će biti naša platforma u predstojećim dogovorima Beograda i Albanaca Preševske doline", kratko je rekao sinoć Mustafa.

Na isto pitanje slično je odgovorio i Skender Destani lider Demokratske unije Doline, rekavši da će ovim dokumentom Albanci odgovoriti na ponudu službenog Beograda o normalizaciji odnosa, koja im je pre desetak dana dostavljena posredstvom Koordinacionog tela za ove tri opštine.

Podsetimo da je 25. februara u bujanovačkoj kancelariji Misije OEBS, započeo dijalog Zorana Stankovića, predsednika Koordinacionog tela za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđu sa liderima političkih partija Albanaca juga Srbije.

U tom dijalogu albanska strana je Beogradu i relevantnim medjunarodnim subjektima uputila pismo u kome su svi problemi ove nacionalne zajednice formulisani u osam zahteva.

Albanci juga Srbije smatraju da će te probleme ubuduće brže rešavati jedno telo koje treba da bude kopija Zajednice srpskih opština na severu Kosova.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Albanci traže zajednicu opština na jugu Srbije

Izvor: juGmedia, 09.Mar.2013

PREŠEVO –  Albanci sa juga Srbije zatražiće danas formiranje zajednice albanskih opština, po ugledu na Srbe na Kosovu, nezvanično saznaje Jugmedia iz više izvora...Odluka o tome biće doneta u Preševu na Skupštini odbornika Albanaca takozvane Preševske doline, a Skupština je najviše političko...

Nastavak na juGmedia...

Albanci sa juga traže isto kao i Srbi na Kosovu

Izvor: Telegraf.rs, 09.Mar.2013

Danas se održava sednica skupštine svih albanskih odbornika iz skupština opština Preševo, Bujanovac i Medveđa na jugu Srbije. Oni će na taj način ostati dosledni svom ranijem političkom stavu, po kojem treba da imaju onoliko koliko imaju Srbi na severu Kosova

Nastavak na Telegraf.rs...

Stanković: Protiv pravljenja paralele s severom Kosova

Izvor: Politika, 09.Mar.2013

BEOGRAD –Predsednik Koordinaciong tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković rekao je danas, povodom sednice albanskih odbornika, da je Vlada Srbije opredeljena za poboljšanje života u ovom delu Srbije kroz institucuje i u skladu sa zakonima ali da se mora prestati sa povlačenjem...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.