Albanci se diplomatama žale na Dačića

Izvor: S media, 18.Jul.2009, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanci se diplomatama žale na Dačića

Rukovodstvo bujanovačke opštine se u pismu nekim stranim ambasadama i medjunarodnim organizacijama požalilo da se na jug cetralne Srbije "vratila demonstracija policijske sile i represije" nad tamošnjim Albancima i da nju sprovodi zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić.

U pismu diplomatskim predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Nemačke, te Misiji Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Beogradu tvrdi se da "ministar Dačić sa svojom >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << specijalnom policijom i prećutnim odobrenjem Vlade Srbije zapravo zavodi vanredno stanje," na tom području.

U pismu upućenom u četvrtak 16. jula, koje su potpisali predsedik bujanovačke opštine Šaib Kamberi i predsednik Skupštine opštine Jonuz Musliju, stoji da se "represija" na područje juga centralne Srbije "vraća u obliku arogantnog ministra unutrašnjih poslova u Vladi Srbije Ivice Dačića koji svojim spektakularnim akcijama i neodmerenim izjavama doprinosi stvaranju atmosphere straha, nesigurnosti i nepoverenja medju stanovništvom”.

Albanski lideri Bujanovca su saopštili da su zabrinuti zbog neminovnih posledica koje će takvo ponašanje ostaviti na albansko stanovništvo.

Lokalni lideri poručuju da se izmišljanjem priča o postojanju “albanskog terorizma” pokušava zapravo prikriti nesposobnost ili nedovoljna spremnost za tumačenje niza, kako navode, neobjašnjivih incidenata.

Kao primere takvih "incidenata", ovi zvaničnici navode "spektakularne akcije specijalne policije praćene pretresanjem kuća albanskih civila, pri čemu od optužbi nisu poštedjena ni dvogodišnja deca, kao što je bio slučaj u Končulju kada je uhapšena porodica Abdulahu”.

Kamberi i Musliju upozoravaju da stvaranjem atmosphere “krivca i čuvara”, koje je potpomognuto, kako tvrde, pisanjem pojedinih beogradskih listova, “srpska policija i neki delovi vlade pokušavaju da naočigled ključnih svetskih institucija isceniraju potrebu ukidanja Kopnene zone bezbednosti koja je prema njihovom tumačenju izvor trgovine ljudima, drogom i terorizma”.

Pismo Kamberija i Muslijua diplomatskim predstavnicima upućeno je neposredno pošto su u roku od pet dana u Bujanovcu, odnosno Preševu zabeležena dva incidenta u kojima su četiri osobe povredjene.

U Bujanovcu su pre desetak dana za sada nepoznata lica iz minobacača napala vozilo žandarmerije, a u noći izmedju utorka i srede u zgradi preševskog naselja Železnička stanica podmetnuga je eksplozivna naprava velike razorne noći i tom prilikom su lakše povredjeni žena i dečak albanske nacionalnosti.

Na jučerašnjoj Skupštini opštini Prešsevo su odbornici zatražili neodložne pregovore legitimnih političkih predstavnika Albanaca sa predstavnicima vlade o prevazilaženju sadašnjeg stanja.

Odbornici preševske skupštine su ponovili zahtev za demilitarizacijom juga centralne Srbije i zatražili odgovornog ministra Dačića zbog prekoračenja sile hapšenja i pretresanja kuća Albanaca.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.