Albanci sa juga Srbije traže da se vrati spomenik

Izvor: Studio B, 21.Jan.2013, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanci sa juga Srbije traže da se vrati spomenik

Albanci Preševske doline zatražili su da se vrati uklonjeni spomenik bivšim pripadnicima OVPBM i da Vlada Srbije nastavi sa njima dijalog o rešavanju otvorenih problema Albanaca na jugu Srbije.

"Tražimo da se uz pomoć međunarodnog faktora vrati spomenik nacionalnim herojima u skladu sa ovlašćenjima lokalne vlasti", navodi se u Deklaraciji albanskoj, domaćoj i međunarodnoj javnosti koja je pročitana na mitingu u Preševu povodom ukljanjanja spomenika pripadnicima OVPBM. >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B <<   

U Deklaarciji je iznet i zahtev za nastavak ozbiljnog dijaloga vlade u Beogradu sa legitimnim predstavnicima Albanaca, uz posredovanje međunarodnog faktora kako bi se rešila sva otvorena pitanja Albanaca Preševske doline. 

Takođe se apeluje na albansko stanovništvo Preševske doline, na Kosovu i u regionu "za očuvanje mira, umerenosti i jedinstva" kako bi se prevazišla nastala situacija. "Od beogradske vlade tražimo da hitno eliminiše logiku nasilja, ultimatuma i samovolje u komunikaciji sa Albancima, a u skladu sa ovim uklanjanje vojnih i policijskih specijalnih jedinica iz Preševske doline i ispunjavanje preuzetih međunarodnih obaveza prema Albancima Preševske doline, uključujući i Končuljski sporazum", navodi se u dokumentu. 

U Deklaraciji se poziva međunarodna zajednica da podrži inicijativu lokalnih vlasti u Bujanovcu za uklanjanje spomenika pripadnicima srpske policije u Lučanima i apeluje na prestanak "kontinuiranog progona bivših pripadnika OVPBM i bezuslovno poštovanje čina amnestije". 

Oni su pozvali međunarodnu zajednicu da bude aktivnija u, kako kažu, sprečavanju dalje diskriminacije i nasilnog postupanja vlasti nad albanskim stanovnistvom i uklanjanjanje dvostruke prakse individualnih i kolektivnih sloboda i prava. 

Miting je održan na trgu ispred opštine gde je juče uklonjen sporni spomenik, a organizovali su ga predstavnici šest političkih partija Albanaca sa juga Srbije. Mitingu, koji je trajao oko 30 minuta, prisustvovalo je nekoliko hiljada građana, a protekao je u mirnoj atmosferi i bez incidenata.   

Posle pročitane deklaracije albanski lideri su se sa trga vratili u kancelariju predsednika opštine bez izjava za javnost. Uoči početka mitinga na zidu jedne zgrade na trgu istaknuti su zahtevi nevladinog sektora iz Preševa upućeni albanskim političkim liderima, kojima su, kako navode, posle žestokog sukoba, okrenuli leđa.  Među zahtevima su, između ostalog ne dirajte u pravdu, ne gazite našu krv, ne dirajte nam borce, ne dirajte nam slobodu i ne dirajte na kući prag. 

Inače, na mestu uklonjenog spomenika od jutros se nalazi improvizovan prostor ograđen trakom za odlaganje cveća, gde su građani tokom jutra polagali vence. U gradu je mirno i nema pojačanog prisustva policije.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Preševo: Albanci zahtevaju vraćanje spomenika

Izvor: Večernje novosti, 21.Jan.2013

TRAŽIMO da se uz pomoć međunarodnog faktora vrati spomenik nacionalnim herojima u skladu sa ovlašćenjima lokalne vlasti - bio je glavni zahtev sa protestnog skupa Albanaca Preševske doline, na kojem se okupilo više hiljada ljudi izražavajući nezadovoljtvo zbog uklanjanja spomenika pripadnicima...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.