Izvor: B92, 07.Feb.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanci odustaju od deklaracije o nezavisnosti?

Priština -- Posle zahteva da se za 13. februar zakaže vanredna sednica kosovskog parlamenta, na kojoj bi bila usvojena deklaracijoma o nezavisnosti Kosova, lideri kosovskih Albanaca priznaju realnost da bi takva rezolucija otvorila novu krizu u odnosima sa međunarodnom zajednicom.

Predsednik skupštine Kosova Nedžat Daci imao je u četvrtak intenzivne konsultacije sa šefovima tri najveće albanske poslaničke grupe u parlamentu, u pokušaju da pronađe kompromisno rešenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje bi zadovoljilo apetite kosovskih Albanaca, ali koje ne bi dovelo do produbljivanja krize sa UNMIK-om i nekim krugovima u međunarodnoj zajednici, prvenstveno među zemljama EU.

Prištinski mediji ocenjuju da taj kompromis jos nije pronađen, ali da je sasvim izvesno da se predlog deklaracije o nezavisnom Kosovu neće naći na dnevnom redu kosovskog parlamenta sledeće nedelje. Lider kosovskih Albanaca su, kako navode prištinski listovi, podeljeni po pitanju ove deklaracije.

Visoki funkcioneri dve najveće stranke, Rugovinog Demokratskog saveza Kosova i Tačijeve Demokratske partije Kosova, ocenili su odmah posle objavljivanja inicijative da se deklaracija stavi na dnevni red skupštine, da je taj zahtev legitiman i opravdan, ali da kosovski Albanci moraju dobro da vode računa da se ne konfrontiraju sa međunarodnom zajednicom.

Prištinski intelektualac Veton Suroi apelovao je u komentaru u "Kohi ditore" na međunarodnu zajednicu da ne kažnjava kosovske Albance previše oštro, jer, kako je naglasio, ovaj saziv skupštine ne bi trebalo shvatati preterano ozbiljno.

Bivši studentski lider Albin Kurti ocenio je u izjavi prištinskom dnevniku "Epoka e re" da privremene kosovske institucije nisu u stanju da osiguraju nezavisnost, niti slobodu za građane Kosova. "Kosovski lideri su nesposobni i čak i da smo imali nezavisnost, mi bismo je izgubili, zato nema nikakve šanse da je pod ovim uslovima dobijemo", rekao je Kurti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.