Albanci i danas divljali po srpskim grobljima

Izvor: Kurir, 22.Jan.2013, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanci i danas divljali po srpskim grobljima

Albanski vandali nastavili su sa uništavanjem srpskih pravoslavnih grobalja, crkvi, paljenjem i pljačkanjem kuća u povratničkim selima

BEOGRAD – Nastavljen zulum

U više mesta na Kosovu i Metohiji Albanski vanadali nastavili su rušenje,, skrnavljenje srpskih grobalja i crkvi, kao paljenja i pljačkanja povratničkih kuća.

Na njihovoj meti našle su se kuće u selu Belo Polje kod Peći gde je u utorak uveče oko 21 čas izgorela kuća >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Miodraga Petrovića. Srbi povratnici iz ovog sela rekli su da sumnjaju da je požar podmetnut i da se radi o reakciji lokalnih Albanaca na uklanjanje spomenika tzv. OVPMB u Preševu.

Albanci su u selu Babljak kod Uroševca  provalili i oskrnavili crkvu Svete Trojice, a dan ranije obijene su tri povratničke kuće.Koordinator opštine Uroševac Milan Janjić izjavio da su meštani primetili da je obijena crkva Svete Trojice u Babljaku.

"Razbili su staklo na crkvi. Pokušali su da uđu i da iz crkve odnesu svećnjak, ali u tome nisu uspeli pošto im je prolaz bio mali", rekao je Janjić i potvrdio da su u utorak uveče obijene tri kuće u kojima trenutno niko ne živi, a iz njih nije ništa odneto.

Na starom pravoslavnom groblju u Prištini, u blizini Crkve Svetog Nikole, porušeno je pet nadgrobnih spomenika, a kosovska policija obezbeđuje crkvu gde žive dvojica sveštenika s porodicama.

Jedan od dvojice prištinskih paroha, otac Darko Marinković, izjavio je da je pet nadgrobnih ploča, koje su i u ranijim skrnavljenjima bile oštećene, sada dodatno uništene.

"Ploče u krstu su lupane čekićima i na njima se tačno vide tragovi udaraca. Kada uđete na groblje tačno se razlikuju spomenici koji su ranije rušeni od onih koji su sada uništeni. Primetili smo pet, a možda i šet porušenih spomenika", kazao je on.

Suspendovan komandir KPS u Kosovoskoj Vitini

Generalna direkcija Kosovske policije suspendovala je komandira policijske stanice u Kosovskoj Vitini, kao i šefove nadležnih službi i odeljenja, kao i dvojicu policajaca iz patrolne službe zato što nisu preventivno reagovali i sprečili rušenje spomenika koji simbolizuje pobedu nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

U saopštenju policije se navodi da je spomenik uništila organizovana grupa ljudi, a da su nadležni u policijskoj stanici u Vitini ranije upozoreni na najave da može biti rušenja spomenika.

Strane ambasade osudile skrnavljenje pravoslavnih grobalja

Ambasade Francuske, Nemacke, Italije, Velike Britanije i SAD su zajednickim saopštenjem osudile skrnavljenje pravoslavnih grobalja na nekoliko lokacija na Kosovu tokom protekla dva dana.

" Ambasade Francuske, Nemacke, Italije, Velike Britanije i SAD osuduju zadnji talas napada na srpska groblja i spomenike na Kosovu. Događaji koji su se dogodili poslednje vreme pokazuju da neke osobe smtraju opravdanim izražvanje nezadovoljstva zbog uklanjanja spomenika OVPMB u Preševu , skravljenjem grobalja u kojima su Srbi sahranjeni. Takvi akti su u potpunosti neprihvatljivi i izvršioci tih dela treba da se izvedu pred pravdu".

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Albanci i danas divljali po srpskim grobljima

Izvor: medio.rs, 23.Jan.2013, 01:19

Albanski vandali nastavili su sa uništavanjem srpskih pravoslavnih grobalja, crkvi, paljenjem i pljačkanjem kuća u povratničkim selima

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.