Izvor: B92, 14.Jul.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanci i Srbi potpisali Deklaraciju

Priština -- U Deklaraciji potpisanoj se ističe da je rekonstrukcija škola i kuća prioritet.

Predstavnici Koalicije "Povratak", lideri albanskih političkih partija i predstavnici privremenih kosovskih institucija potpisali su zajedničku Deklaraciju kojom se izražava spremnost za zajednički rad na dostizanju standarda, smanjenje nasilja i stvaranje kvalitetnog života za sve građane Kosova, uključujući međuetničku saradnju i uključivanje u evropske integracije, javlja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dopisnik Petar Miletić.

Kako je za B92 rekao član Predsedništva Skupštine Kosova Oliver Ivanović, na sastanku u američkoj kancelariji u Prištini, osuđeno je martovsko nasilje nad Srbima i naglašeno da se moraju preduzeti sve mere bezbednosti kako se talas nasilja ne bi ponovio.

Premijer privremene kosovske vlade Bajram Redžepi rekao je nakon sastanka da je povratak raseljenih i izbeglih - opredeljenje koje treba iskreno da zahvati sve građane Kosova. Savetnik šefa UNMIK-a za povratak Nenad Radosavljević odbio je da potpiše zajedničku Deklaraciju, rekavši da ona nema nikakvog smisla i da ne garantuje povratak raseljenih.

Potpisnici deklaracije od UNMIK-a traže da se formira Ministarstvo za zajednice, ljudska prava i povratak i na kraju se, kao zajednički cilj, postavlja učešće u radnoj grupi za bezbednost preko koje treba osmisliti ulogu lokalnih vlasti na Kosovu.

Deklaraciju su potpisali predsednik Kosova Ibrahim Rugova, premijer Bajram Redžepi, predsednik parlamenta Nedžat Daci, predsednik Demokratske partije Kosova Hašim Tači, predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj i, u ime Koalicije "Povratak", Dragiša Krstović, Oliver Ivanović i Milorad Todorović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.