Izvor: B92, 28.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanci: Nakon Deklaracije, možda ne počne dijalog

Priština -- Usvajanje Deklaracije o Kosovu i Metohiji u srpskom parlamentu možda će učiniti nemogućim bilo kakve razgovore Prištine i Beograda, saopštio je u četvrtak uveče portparol kosovskog predsednika Ibrahima Rugove. "Srpski potezi u Beogradu će otežati aktuelne okolnosti, a možda će učiniti i nemogućim bilo kakve razgovore sa Beogradom", piše u saopštenju Rugovinog portparola Muhameta Hamitija. Rugovin portparol je takođe ocenio da usvajanje Deklaracije ne može ugroziti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ustavno-pravni poredak na Kosovu. "Ovo što se dogodilo u Beogradu je poznata stara srpska politika. Deklaracija koju je usvojio u sredu parlament Srbije, ništavna je za nas. Ona ne može ugroziti ustavno-pravni poredak Kosova", dodao je Hamiti.

Narod Kosova, kako je naveo Hamiti, ima svoje nepokoljebljivo opredeljenje za nezavisnost. "Institucije Kosova rade na ostvarivanju te volje. Ove institucije će reagovati u potrebnom momentu prema pretenzijama Beograda, koje sada poprimaju i zvanični oblik", naveo je Hamiti. Politički savetnik kosovskog premijera Redžep Hoti saopštio je da se Deklaracijom ne odlučuje o budućnosti Kosova. "Srbija može da usvaja razne deklaracije, ali ona više ne može da odlučuje o Kosovu. O Kosovu i njegovoj budućnosti će odlučiti njegovi građani i međunarodna zajednica", dodao je portparol Bajrama Redžepija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.