Ahtisarija smeniti, pregovore nastaviti

Izvor: Blic, 19.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ahtisarija smeniti, pregovore nastaviti

Rusija je juče ponovila da će insistirati na tome da se pregovori o statusu Kosova i Metohije nastave, a da se specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari zameni drugim pregovaračem.

Zvaničnici EU u SAD

Trojka Evropske unije, koju će predvoditi visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana, razgovaraće danas u Vašingtonu s američkim državnim sekretarom Kondolizom Rajs o Kosovu i Metohiji i drugim međunarodnim temama. Jedno od pitanja će, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prenose Tanjugovi izvori u Briselu, biti i novi ruski predlog za nastavak pregovora, s novim posrednika Ujedinjenih nacija. „Logično je da će na sastanku biti reči o ruskom stavu", preneo je Tanjugu jedan evropski diplomatski izvor. U okviru trojke EU, pored Solane, sastanku će prisustvovati i predsedavajući Saveta ministara EU, šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer i evropski komesar za spoljne poslove Benita Ferero-Valdner.

Ukoliko je misija specijalnog izaslanika Martija Ahtisarija u vezi sa budućim statusom Kosova i Metohije „ispunjena", treba mu zahvaliti na aktivnosti i nastaviti pregovore „određivanjem novog predstavnika", izjavio je juče u Moskvi sekretar Saveta za bezbednost Rusije Igor Ivanov, dodajući da Rusija neće dozvoliti nametanje rešenja jednoj od strana.

„Potrebno je nastaviti pregovore u normalnoj situaciji, bez presinga, i stvoriti takav mehanizam koji bi odgovarao interesima dugoročne stabilnosti na Balkanu", a „zaoštrenosti nema da bi se to pitanje hitno unosilo na sednicu Saveta bezbednosti UN", istakao je Ivanov, bivši ministar inostranih poslova Rusije.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izneo je u subotu stav da pregovori o budućem statusu Kosmeta mogu biti nastavljeni pod vođstvom novog međunarodnog posrednika, preneo je Rojters. Lavrov je rekao da je u „ovoj fazi, imajući u vidu kako su formulisani stavovi, neophodno da se pregovori nastave", a „ukoliko Marti Ahtisari misli da je učinio sve što je u njegovoj moći, onda se gotovo sigurno može naći druga osoba koja bi to uradila".

Ističući da Rusija smatra da je prerano prekidati pregovore o statusu Kosmeta, Ivanov je rekao da nigde nije utvrđen, niti je iko ustanovio vremenski rok za trajanje pregovora i utvrđivanje statusa južne srpske pokrajine. Danas je zadatak međunarodne zajednice u tome da se dođe do rešenja „mirno bez emocija", a „na Kosovu nema situacije koja bi predstavljala pretnju međunarodnoj bezbednosti", istakao je Ivanov. Sekretar nacionalnog saveta za bezbednost je podsetio da su strane u sporu Srbija i privremene institucije vlasti u pokrajini i da su za Rusiju neprihvatljivi pokušaji nametanja rešenja jednoj od strana u korist druge. „Rusija neće na sebe uzimati i deliti tu odgovornost za takva nepromišljena rešenja", istakao je on, a prenela agencija Itar-Tas.

Odlazeći ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar izjavio je da je inicijativa Rusije za nastavak pregovaračkog procesa o određivanju budućeg statusa Kosova „pravo rešenje".

Lončar je agenciji Beta rekao da je ta inicijativa „pravo rešenje u trenutku kada je izaslanik UN Marti Ahtisari predložio protivpravan i nelegitiman plan kojim se direktno krši Povelja UN".

„Ruski pristup je potpuno odgovoran i konstruktivan, jer se samo strpljivim razgovorima može pronaći kompromisno rešenje i Srbija zato u potpunosti prihvata takav pristup", rekao je Lončar.

Na redovnoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku danas će biti reči o stanju na Kosovu, a šef Unmika Joahim Riker podneće detaljan tromesečni izveštaj o radu misije UN.

Na ovoj sednici neće biti reči o predlogu specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija koji je prošle nedelje dostavio generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu. O stanju na Kosovu će govoriti i predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sanda Rašković-Ivić, koja je juče otputovala u Njujork.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.