Izvor: Politika, 24.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ahtisari o rešenju 2. februara u Beogradu

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za status Kosova Marti Ahtisari najavio je da će u Beogradu 2. februara predsedniku i premijeru Srbije predstaviti predlog za status Kosova, potvrdio je juče Tanjugu koordinator Državnog tima za pregovore o statusu pokrajine Slobodan Samardžić.

On je naveo da je predsedniku Borisu Tadiću i premijeru Vojislavu Koštunici stiglo Ahtisarijevo pismo o njegovoj nameri da ih upozna sa paketom predloga za buduće uređenje pokrajine.

Prištinski >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << elektronski mediji juče su preneli da je i predsedniku Kosova Fatmiru Sejdijuu stiglo pismo u kojem se navodi da će Ahtisari 2. februara u Prištini predstaviti paket sa predlozima za Kosovo.

Portparol prištinskog pregovaračkog tima Skender Hiseni rekao je da je u pismu Ahtisari potvrdio da će u Prištini podneti potpuni predlog za status Kosova.

Ahtisari će 2. februara najpre posetiti Beograd, a popodne će boraviti u Prištini.

Međunarodni izaslanik će o sadržini predloga u petak, 26. januara, u Beču izvestiti političke direktore ministarstava inostranih poslova za Balkan zemalja članica Kontakt grupe. To međunarodno telo čine SAD, Rusija, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija.

--------------------------------------------------------------------------

Zapadne diplomate: Kosovu članstvo u međunarodnim telima

PRIŠTINA – Specijalni izaslanik UN za Kosovo Marti Ahtisari preporučiće da Kosovu bude dato pravo na članstvo u međunarodnim telima, izjavili su juče Rojtersu neimenovani politički i diplomatski izvori u Prištini.

U Ahtisarijevom predlogu navodi se, kako tvrde isti izvori koji su želeli da ostanu anonimni, da bi Kosovu trebalo dati "pravo da traži članstvo u međunarodnim organizacijama i institucijama", prenela je britanska agencija.

Zapadni diplomata je objasnio Rojtersu da bi odredba Ahtisarijevog predloga koja se odnosi na članstvo u međunarodnima telima mogla da uključi Ujedinjene nacije, Međunarodni monetarni fond i Svetsku banku, iako to nije eksplicitno navedeno u tekstu Ahtisarijevog predloga.

Prema istim izvorima, Rusija će verovatno blokirati članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, ali, kako tumače neimenovane diplomate, pristup Svetskoj banci i MMF-u će se dugoročno pokazati važnijim za osiromašenu pokrajinu.

Rojters podseća da su diplomate ranije izjavile da Ahtisarijev predlog neće direktno preporučiti nezavisnost Kosova, ali da će u njemu biti precizirane odredbe koje se odnose na nadgledanu nezavisnost od strane Evropske unije.

Ahtisari će svoj izveštaj u petak u Beču predstaviti političkim direktorima ministarstava inostranih poslova za Balkan zemalja članica Kontakt grupe.

(Tanjug)

[objavljeno: 24.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.