Afrička unija se protivi vojnom rešenju za Niger

Izvor: Vostok.rs, 17.Avg.2023, 00:07

Afrička unija se protivi vojnom rešenju za Niger

 
Afrička unija je odbacila vojno rešenje za situaciju u Nigeru, za razliku od stava Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država, objavio je francuski list Le Mond, pozivajući se na diplomatske izvore.
Na sastanku Saveta za mir i bezbednost Afričke unije 14. avgusta „odlučeno je da se odbije upotreba sile protiv pobunjenika u Nigeru“, navodi se u izveštaju. Očekuje se da će grupa zvanično objaviti odluku u saopštenju u sredu, preneo je Le Mond. List navodi da to znači da je Afrička unija „izrazila svoje neslaganje sa ECOWAS-om, koji je, iako je dao prioritet mirovnim pregovorima, stavio svoje oružane snage u pripravnost“. Kako navodi Mond, odluka se ističe jer je „tradicionalno Afrička unija bila usklađena sa stavovima regionalnih organizacija“. Međutim, diplomatski izvor je za Le Mond izjavio da je Savet za mir i bezbednost Afričke unije snažno podeljen oko Nigera. Prepoznajući potrebu za mirnim rešenjem, Savet za mir i bezbednost odlučio je da privremeno suspenduje članstvo Nigera u Afričkoj uniji. Situacija u Nigeru Krajem jula, grupa vojnih pobunjenika u Nigeru objavila je svrgavanje predsednika Mohameda Bazuma. Zatim su osnovali Nacionalni savet za zaštitu zemlje, na čijem čelu je bio general Abdurahman Čiani, da upravlja državom. Lideri zemalja članica Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država, koja uključuje Niger, uveli su oštre sankcije pobunjenim vojnicima i zahtevali da oslobode Bazuma, ili se suoče sa upotrebom sile. Predsednik Obale Slonovače izjavio je po povratku sa samita ECOWAS-a u Abudži 10. avgusta da su se lideri zemalja članica grupe dogovorili da što pre počnu vojnu operaciju u Nigeru. Lideri pobunjenika naredili su da se vojska stavi u stanje pripravnosti u svetlu najavljenih planova ECOWAS-a da započne intervenciju. Istovremeno, premijer pobunjeničkog kabineta izrazio je spremnost da otpočne pregovore sa predstavnicima ECOWAS-a.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Vojni šefovi zapadnoafičkih zemalja raspravljaju o mogućoj intervenciji u Nigeru

Izvor: VOA, 17.Avg.2023

Vojni šefovi iz Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) sastaju se u četvrtak i petak u Gani kako bi razgovarali o potencijalnoj vojnoj intervenciji kao odgovoru na prošlomesečni puč u Nigeru. ECOWAS je u sredu saopštio da je "počeo sa aktiviranjem pripravnih snaga ECOWAS-a za...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.