Izvor: B92, 28.Apr.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ademi: Za zločine čuo od UNPROFOR-a

Zagreb -- Optuženi Hrvatski general Rahim Ademi kaže da je za zločine u "Medačkom džepu" prvi put čuo od oficira UNPROFOR-a kad je dogovarano povlačenje.

Generali Ademi i Mirko Norac optuženi su za zločine počinjene nad srpskim civilima i zarobljenicima u selima Medačkog džepa, septembra 1993. godine. Ademi je u nastavku odbrane rekao da je ogorčen bio i tadašnji pukovnik Norac, koji je vest o povlačenju sa zauzetih položaja koji su, prema sporazumu, trebalo da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << budu predati snagama UN-a, primio "na rubu suza".

On je dodao da je generalu Petru Stipetiću, koji je na lički front došao da bi nadgledao povlačenje Hrvatske vojske, predložio da obiđu položaje i vojnicima objasne zbog čega se moraju da se povuku, ali mu je ovaj rekao da ima ozbiljne prijetnje da će ih likvidirati ako odu u obilazak jedinca.

Ademi je na prve vesti o uništavanju srpskih sela koja su zauzeta u akciji zatražio da policija iz Gospića ode u Medački džep i spreči zločine, što je potvrdilo i nekoliko svedoka.

Norac mu je u telefonskom razgovoru rekao da je sve pod kontrolom i da nema nikakvih informacija o negativnim radnjama.

Informacije o paljenju i uništavanju kuća u zauzetim selima kasnije su došle i s terena, rekao je Ademi, koji je o svemu informisao tadašnjeg načelnika glavnog štaba Janka Bobetka koji mu je prilikom nenajavljene posete Gospiću posle akcije rekao da to nije njegova briga jer vojska prilikom povlačenja "ne sadi cveće".

Osim što je Bobetko Ademiju zabranio da govori jer, navodno, ne zna dobro hrvatski jezik, on ga je sklonio s dela stola određenog za više oficire da bi oslobodio mesto za Luku Bebića, sadašnjeg predsednika Sabora.

Na sastanku su pomenute i uništene kuće, na šta je Norac rekao da su to napravili njegovi revoltirani vojnici, tvrdi Ademi, koji se drži navoda koje je potvrdilo više svedoka o paralelnom lancu komandovanja pri čemu u akciji nije imao skoro nikakvu ulogu.

Akcijom je komandovao Bobetko, preko svog izaslanika Davora Domazate Loše koji je bio njegova produžena ruka i koji je preuzeo ovlašćenja u Sektoru jedan, čiji je Norac bio komandant, a komandu nad specijalcima MUP-a, a kasnije i na celu vojnu oblast u Gospiću.

Ademi će svoju odbranu nastaviti i sutra.

Dvojica generala, uz prvooptuženog Bobetka, koji je u međuvremenu umro, prvo su na Haškom sudu bili optuženi za ubijanja civila i zarobljenika i za pljačku i uništavanje imovine, ali je suđenje kasnije ustupljeno hrvatskom pravosuđu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ademi: Za zločine sam prvi put čuo od oficira UNPROFOR-a

Izvor: Press, 28.Apr.2008

Hrvatski general Rahim Ademi, koji je zajedno s generalom Mirkom Norcem optužen za ratni zločin u Medačkom džepu, izjavio je u današnjem nastavku suđenja u Zagrebu da je za zločine počinjene tokom akcije prvi put čuo od oficira Unprofora..

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.