ALEKSANDAR VUČIĆ: Dosta je kukanja, mora da se radi!

Izvor: Kurir, 02.Feb.2015, 08:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ALEKSANDAR VUČIĆ: Dosta je kukanja, mora da se radi!

Kod nas je kultura žalopojki i jadikovki prisutna kroz celu istoriju. Kažite mi jednu godinu da Srbi nisu kukali da im nije dobro. Predsednik Nikolić ima pravo da govori šta želi, a naš posao u Vladi je da trpimo kritike svakog građanina, posebno predsednika, i da uglavnom ćutimo, kaže premijer

Aleksandar Vučić, premijer Vlade Srbije, u intervjuu za Kurir govori o rekonstrukciji Vlade, ministrima koji su dali izvanredne rezultate, ali i razlozima >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << zašto će preispitati i svoj dosadašnji rad.

Otkriva koje je to, kako kaže, krupne, strateške greške napravio i zašto se niko iz Vlade „ne usuđuje“ da odgovori na kritike predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Premijer najavljuje i da je Srbija na korak od dogovora o prodaji „Železare“ „Esmarku“...

Da li je konačno postignut dogovor sa Esmarkom, kada će preuzeti „Železaru“?

- Mislim da smo blizu dogovora. Delove koji su bili najproblematičniji, za obe strane, uspeli smo da prevaziđemo i da napravimo proboj.

Da li nam je EU omogućila produžetak pregovora, kao što smo tražili od Brisela?

- U roku smo, na jučerašnji dan, poslali neophodne uslove. Na osnovu razgovora sa evropskim predstavnicima, mislim da ćemo uspeti da nađemo rešenje.

O predsedniku, fondaciji

NISAM SE BAVIO TOMINIM LETOVIMA

Kako komentarišete Tominu zabranu letova iznad Bajčetine?

- Nisam to video i nisam se time bavio.

A šta mislite o fondaciji Dragice Nikolić? Da li treba da prijavi donacije?

- Mislim da oni prijavljuju i da je ta fondacija mnogim ljudima pomogla.

Prijateljska poseta

CIPRAS PRVO DOLAZI U SRBIJU

Koliko je pobeda Sirize doprinela da se smanji pritisak na Srbiju zbog Rusije?

- Nimalo. I da vam otkrijem tajnu, počeo sam da pišem, da prikupljam svoje beleške, zamolio sam i neke ljude da mi dostave svoje beleške zbog nekih detalja, o odnosima koje imamo s drugim zemljama. O nečemu što su neki nazivali pritiscima, a ja bih nazvao dobronamernim savetima iz sveta. Mislim da ću o tome do kraja godine napisati knjigu.

Hoće li se naši odnosi s Grčkom promeniti zbog pobede Sirize?

- Naši odnosi s Grčkom su iskreno prijateljski. Razgovarao sam telefonom s Ciprasom i pozvao ga da dođe u Beograd. Očekujem da Srbija bude prva zemlja koju će posetiti na Balkanu. Priredićemo mu veličanstven doček, on je veliki srpski prijatelj. Mi ćemo to političko prijateljstvo da gajimo i razvijamo bez obzira na različite stavove o ekonomskim merama.

Ko od ministara vredi

VUJOVIĆ JE BUDUĆNOST SRBIJE

Za koje ministre možete da kažete da vrede?

- Mogu da pohvalim mnogo ministara, ali veoma, veoma sam zadovoljan radom Dušana Vujovića. Pokazao je i neku vrstu emocije u Skupštini. Jednom me je pozvao iz parlamenta i rekao da ne može da veruje šta ti ljudi pričaju. Rekao sam mu: „E, moj Dušane...“ On je pokazao veliki trud i rad, on je budućnost.

O incidentu na Paradi ponosa:

HANE, IZVINI ŠTO MI JE BRAT PRETUČEN

SNS je kritikovao ombudsmana, pojedinci su tražili njegovu smenu, gledali njegovu platu po stoti put. Da li je to napad na nezavisno telo?

- Kada je reč o kritikama od strane Saše Jankovića, nisam imao nikakve primedbe, ćutao sam. Mada, da budem iskren, sve ovo me podseća na „Balkanskog špijuna“ i zato ću Johanesu Hanu (evropskom komesaru za politiku susedstva i proširenje EU), sve što mislim o njemu i njegovoj kancelariji, da kažem u lice. Pa, zamislite situaciju - neko je na zverski način izubijao čoveka, slučajno je to moj brat, i još dvojicu ljudi. Mogao je da ostane bez bubrega, polomljene kičme, nije mu omogućeno da dobije prvu pomoć. A onda je krenula hajka, ne zbog njega već zbog njegovog brata, mene i deo javnosti je govorio: „Baš lepo što je dobio batine, mogao je zbog brata da dobije malo jače“. Međutim, i to što je dobio batine nije bilo dovoljno. Ne, hteli su malo i da ga obrukaju, pa su mislili: „Ajde da zamolimo Žarka Jokanovića, čuvenog lažnog Srbu iz Blica i sve ostale poznate poštenjačine sa srpske političke scene da objašnjavaju kako su u stvari oni krivi“. I tako, kao u „Balkanskom špijunu“, sad oni treba da se izvine za batine koje su dobili.

Gašić kaže da sve ovo podseća na scenario pre nego što je ubijen Ðinđić. S druge strane, zamerili su mu da se bavi teorijom zavere. Koliko vam je zaista život ugrožen?

- Zamislite teoriju zavere u kojoj ljude onako prebijene optužujete da su svojim glavama i leđima napali nečije pendreke. Sad neću da se oglašavam, ali kad tužilaštvo bude donelo odluku, kazaću ko je taj ko puca u Srbiji i o čijem trošku.

O imenovanju: Čekam Trivankine rezultate

Možete li da odgonetnete misteriju oko angažovanja Jelene Trivan u „Službenom glasniku“? Da li ju je postavio neko jači od politike, kako su neki pisali, ili je u pitanju njena stručnost ili nešto treće?

- Ona je vršilac dužnosti, raspićemo konkurs i videćemo ko će kako da radi. Zanima me samo rezultat, uglavnom finansijski. U ovoj zemlji je dozvoljeno da kritikujute sve, od premijera pa nadalje. Mogao bih da izgovorim mnoge stvari o gospođi Trivan, kao i ona o meni, ali na kraju ćemo da vidimo kakvi će njeni rezultati biti. Neko kaže da su partijski kadrovi svuda. Pravio sam analizu i, sem u EPS, gde ne možemo da pronađemo ljude koji bi ponudili bolju biografiju, gotovo da nemate partijskog kadra.

Da li mislite da ćete time da izazovete nezadovoljstvo u okviru SNS? Da neko očekuje da dođe na funkciju, a vi dovedete portparola DS. Doduše, sad je izašla iz DS.

- Već jesam. Postoji značajno nezadovoljstvo u SNS, nema nikakve sumnje. To osećam i vidim i u mnogim izjavama.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.