400 miliona dinara za usluge u zajednici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Maj.2016, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

400 miliona dinara za usluge u zajednici

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin uručio je danas 37 licenci za usluge socijalne zaštite pružaocima usluga iz privatnog i državnog sektora i naglasio da će sve usluge u zajednici nastaviti da postoje, bez obzira na bogatstvo ili siromaštvo opština.

"Iako smo Ministarstvo koje je najviše uštedelo i koje je uspelo da nađe načina da sačuva najviše novca poreskih obveznika, uspeli smo da obezbedimo 400 miliona dinara za usluge >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u zajednici. To znači da sve usluge u zajednici koje ste do sada imali, bez obzira na to koliko je vaša opština možda siromašna, nastaviti da postoje", rekao je Vulin.

Podsetio je da je prošle godine ministarstvo za usluge u zajednici imalo znatno skromniji budžet od 50 miliona dinara, te da su obezbeđena sredstva da svako može da kaže da će se kvalitet socijalne zaštite u njegovoj sredini sačuvati i unaprediti.

Vulin je istakao da je Ministarstvo rada do sada izdalo 145 licenci za razne oblike rada u socijalnoj zaštiti i da hoće da se do kraja godine završi proces licenciranja, kako za usluge, tako i za usluge domskog smeštaja.

"Stav Ministarstva je da bez obzira gde živite, morate da imate podjednak kvalitet usluga i o vama mora da se vodi računa na potpuno isti način. Da li je vaša opština razvijena ili ne, to nije vaša briga, o tome treba da vodi računa i država i lokalna samouprava i naravno i pružaoci usluga", istakao je ministar.

Vulin je kao jedan od ciljeva ministarstva naveo i borbu protiv ilegalnih domova za stare i podvukao da je Inspekcija socijalne zaštite u protekle dve godine pronašla i zabranila rad 47 ilegalnih domova za stare.

"Naša inspekcija socijalne zaštite postoji već 11 godina i za taj period nikada nije imala bolje rezultate. Naši inspektori neprekidno su na terenu i nastaviće da se bore protiv ilegalnih domova za stare, jer, naši najstariji ne zaslužuju da budu u objektima koji nemaju licencu, u kojima nemaju lekarsku negu i apelujem na decu - nemojte svoje roditelje ostavljati tamo gde nemaju sve ono što je zakonom predviđeno", rekao je Vulin.

Na sajtu spisak svih domova sa dozvolom za rad

Istakao je da se na sajtu Ministarstva rada nalazi spisak svih domova koji imaju dozvolu za rad.

"Ukoliko nisu na tom spisku, jednostavno se radi o ilegalnom domu i nemojte dozvoliti da ostavite svoje roditelje tamo gde to ni na koji način nisu zaslužili", naglasio je ministar i dodao da će Ministarstvo rada nastaviti da se bori protiv ilegalnih domova za stare i da će dovesti do toga na čitavoj teritoriji naše zemlje postoji potpuno isti kvalitet usluga.

Obraćajući se pružaocima usluga koji su dobili licencu za rad, ministar je rekao da su ispunili visoke kriterijume, kao i da džava ne može da propiše njihov odnos prema korisnicima.

"Odnos poštovanja, ljubavi, dostojanstva, ne može da se izračuna kvadratima, to je nešto što ste vi izabrali i pokazujete u svakodnevnom životu i radu i to što vi radite uvek je teže od onoga što piše na papiru, to je odnos prema ljudskim bićima kojima je pomoć nekada očajno potrebna, to ne može da se stavi na papir. To ste vi i niste slučajno ovde", rekao je Vulin.

Vršac: Kruna višegodišnjeg rada

Direktorki Centra za socijalni rad u Vršcu Mirjani Knežević uručena je licenca za rad, koju je nazvala "krunom višegodišnjeg rada".

Ta institucija je, kako je rekla, predala zahtev za još tri usluge - personalnog asistenta, ličnog pratioca i zaštićeno stanovanje i očekuje da će dobiti i licence za te usluge.

Direktor Karitasa iz Šapca Miroljub Nikolić rekao je da je danas vrlo važan dan za njegovu organizaciju i NVO sektor, jer je resorno Ministarstvo prepoznalo napore NVO sektora da poboljšaju kvalitet života ljudi koji žive na marginama društva i daju legitimitet pružaocima usluga iz NVO sektora.

Najčešće usluge za koje su pružaoci danas dobili licence, odnose se na domski smeštaj, pomoć u kući za odrasle, dnevni boravak za stare, stanovanje uz podršku, lični pratilac deteta, personalni asistent.

261

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.