16 godina od srebreničkog zločina

Izvor: B92, 10.Jul.2011, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

16 godina od srebreničkog zločina

Srebrenica -- U Potočarima kod Srebrenice sutra će, u Memorijalnom centru, biti održana komemoracija kojom se obeležava 16 godina od zločina nad Bošnjacima u Srebrenici.

Sutra u Potočarima biće sahranjeno 613 posmrtnih ostataka stradlih, a među njima i posmrtni ostaci najmlađe žrtve Nesiba Muhića, koji je imao samo 11 godina.

Komemorativnom skupu prisustvovaće bošnjački i hrvatski član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić.

Predviđeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da na komemoraciji govori Izetbegović, a prema najavama iz Predsedništva BiH, prisustvo na ovom skupu najavio je i hrvatski predsednik Ivo Josipović, koji će se obratiti prisustnima i položiti cveće u Memorijalnom centru u Potočarima. Prema dostupnim podacima niko od zvaničnika Srbije neće prisustvovati komemoraciji.

Posmrtni ostaci 613 identifikovanih Bošnjaka, koji su ubijeni u julu 1995. godine, sinoć su dovezeni iz Visokog, preko Sarajeva, u Potočare, gde će sutra biti sahranjeni u Memorijalnom centru, a predvodiće je poglavar Islamske zajednice u BiH reis ul ulema Mustafa Cerić.

Za obezbeđenje ovog skupa angažovane su sve policijske agencije u BiH, a nosilac glavnih aktivnosti je MUP Republike Srpske.

Direktor Memorijalnog centra Potočari Mersed Smajlović rekao je da su do sada u tom kompleksu sahranjene 4. 524 žrtve bošnajčke nacionalnosti, dok je 188 ukopano na drugim lokacijama.

Prema zvaničnom spisku nestalih Srebreničana iz jula 1995. godine, još se traga za posmrtnim ostacima 3.040 osoba.

Sutrašnjoj komemoraciji u Potočarima najavljeno je i prisustvo visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, kao i više ambasadora akreditovanih u BiH.

Prema podacima Komisije vlade Republike Srpske, u Srebrenici je tokom jula 1995. u akciji VRS nestalo više od osam hiljada Bošnjaka od kojih je oko 7.800 ubijeno.

Parlament Saveta Evropa doneo je rezoluciju, kojom je osudio počinjeni zločin u Srebrenici.

Rezoluciju o zločinu u Srerenici je doneo i parlament Srbije.

Za zločine počinjene u Srebrenici više osoba je osuđeno u Haškom tribunalu , a u toku su procesi protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.