Na kokain lepili zečice iz  Plejboja

Izvor: Blic, 14.Jan.2012, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na kokain lepili zečice iz Plejboja

Beograd - Draško Vuković (34), svedok saradnik u postupku protiv grupe Darka Šarića, detaljno je opisao svoja zaduženja u narko-klanu, objašnjavajući metode krijumčarenja i načine provere kvaliteta i pakovanja kokaina nabavljanog od kartela Kolumbijaca i Nigerijaca u Južnoj Americi, saznaje “Blic”.

Vuković je u decembru na suđenju podrobno svedočio o aktivnostima Šarićeve grupe od 2008. do oktobra 2009. godine. Potvrdio je da su u krijumčarenje kokaina bili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uključeni Darko Šarić, kao glavni organizator, i njegovi saradnici Željko Vujanović i Goran Soković, koji su takođe optuženi. Kao najvažnijeg Šarićevog saradnika imenovao je Dragana Dudića Frica, koji je ubijen u centru Kotora 31. maja 2010. godine, za koga je crnogorska policija tada saopštila da je ubijen zbog navodne osvete za ranije ubistvo Dejana Đukovića.

- Darko Šarić je bio nesporni vođa i svi smo ga zvali Drug - svedočio je Vuković, opisujući kako je vodio pisanu evidenciju o svakoj isporuci droge.

Vukovića je naveo da ga je angažovao Vujanović i da je na njegovu preporuku i otputovao u Južnu Ameriku. Prema njegovim rečima, svako u grupi je imao precizna zaduženja, a njegova su bila kupovina kokaina od južnoameričkih kartela, prenos, skladištenje i prebacivanje droge sa kopna do prekookeanskih brodova, koji su zatim plovili ka Evropi.

Potvrdio je i da je bio odličan poznavalac kokaina, zbog čega je bio zadužen za utvrđivanje kvaliteta, pa je zato obilazio i laboratorije gde se droga proizvodila da bi sklapao poslove. Kokain je najčešće kupovao od Kolumbijaca i Nigerijaca u Južnoj Americi, a kvalitet je zavisio od laboratorija u kojima se proizvodio.

- Najčistiji i najbolji kokain je pravljen u laboratorijama - ili kako smo mi zvali kuhinjama - Kolumbijaca. Oni su imali najbolji način prečišćavanja kokaina i zato je njihov bio najkvalitetniji - naveo je Vuković.

Duško se oženio iza rešetaka

Duško Šarić (33), mlađi brat Darka (42), oženio se u zatvoru u Bijelom Polju manekenkom Ninom Paskaš (28) 22. decembra 2011. godine. Svadbeno veselje je održano tri dana kasnije u beogradskom klubu "Magacin”, naravno - bez mladoženje.

Prema njegovom svedočenju, upravo je on bio jedan od onih koji su osmislili način pakovanja kokaina u plastične balone, po čemu je ova grupa postala poznata. Vuković je ispričao da je svaka isporuka bila posebno obeležena kako bi se znalo koji je kokain u pitanju, koja je tura i odakle dolazi. Tako su na svaki paketić jedne isporuke lepili samolepljive slike, na primer loga „Plejboja", horoskopske znake, oznake karata - karo, pik, tref i herc.

Na suđenju su pokazani paketi zaplenjenog kokaina, a Vuković ih je prepoznao i potvrdio da je lično učestvovao u kupovini, pakovanju i transportu. On je takođe potvrdio presretnute razgovore i poruke pripadnika grupe, koji su predloženi kao dokazi.

Vuković se srpskom pravosuđu predao 10. oktobra 2011. godine. Prethodno se, u februaru 2010, predao policiji u Beranama, ali je pušten posle saslušanja jer kao crnogorski državljanin tada nije mogao da bude izručen Srbiji. Posle potpisivanja sporazuma o izručenju državljana između Crne Gore i Srbije, u oktobru 2010, Vukoviću se gubi svaki trag, nakon čega se pojavio i predao u Beogradu.

Osim što je detaljno svedočio u postupku protiv Šarića za krijumčarenje više od dve tone kokaina iz Južne Amerike, zaplenjenog u vodama Urugvaja, kao i o švercu droge u Italiji, Vuković je svojim iskazom pokrenuo i novu istragu za druge velike isporuke kokaina.

Dudić oprao Šarićevih 20 miliona evra

Ubijeni Dragan Dudić Fric, koji je prema svedočenju Draška Vukovića bio najbliži saradnik Darka Šarića, u Grčkoj je povezan sa pranjem novca. Istražni organi Grčke došli su do podatka da je Dudić oprao za Šarića oko 20 miliona evra preko četiri kompanije sa Maršalskih ostrva. Grčka policija došla je do tih informacija nakon hapšenja Dudićeve ćerke, sa još troje crnogorskih studenata osumnjičenih da su za Šarića iz Atine organizovali isporuku droge i pranje novca.

Povezane vesti: Medojević: Dokazi o učešću Šarića na lokalnim izborima na Žabljaku Prikupljeni dokazi protiv Šarića za šverc još dve tone kokaina iz Južne Amerike Vlada Crne Gore ne zna šta će s imovinom Šarića Afera "listing": Dva policajca ispitivana četiri sata Šarić ponovo švercuje kokain iz Južne Amerike

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.