Izvor: B92, 05.Jun.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za odgovorno reklamiranje piva

Beograd -- Udruženje pivara i sladara Srbije predstavilo je prvi Kodeks odgovornih komercijalnih komunikacija, odnosno reklamiranje odgovorne upotrebe piva samo za punoletne.

Predstavnici Udruženja kažu da je Kodeksom definisan sadržaj reklama o pivu, a posebno obavezno izbegavanje povezivanja konzumiranja piva sa upravljanjem kolima, pripisivanje lekovitih svojstava, stvaranja predstave da alkohol povećava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mentalne i fizičke sposobnosti ili pomaže uspehu u društvu, obrazovanju, sportu ili seksualnom životu.

Kodeks, koji će omogućiti promovisanje i plasiranje svih brendova piva na odgovoran način, jednoglasno je usvojilo 13 članica Udruženja, rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu predsednik tog udruženja Miodrag Maksimović.

Prema njegovim rečima, Kodeks je obavezujući za sve članice Udruženja koje će biti odgovorne za njegovo sprovođenje, a njime su obuhvaćeni i svi saradnici koji su uključeni u promociju brendova.

Kako je istaknuto, Kodeks se odnosi na sve oblike komercijalnih komunikacija - reklame, sponzorstva, Internet, manifestacije, promocije, pakovanja, etikete, izlaganja i promociju piva, nazive brendova.

Kodeks je u određenim segmentima restriktivniji od postojeće zakonske regulative, istakao je on i dodao da će Udruženje pivara i sladara aktivno učestvovati u sprečavanju promocije nekontrolisane i neumerene upotrebe piva.

O kontroli sprovođenja Kodeksa brinuće nezavisni Odbor za pritužbe, koji će donositi odluke u vezi sa njegovim nepoštovanjem.

Ako se ustanovi da je došlo do prekršaja odredaba Kodeksa, zahtevaće se, između ostalog, prekid oglašavanja sporne poruke i njeno ispravljanje, isključivanje prekršioca iz Udruženja ili iniciranje pokretanja zakonske odgovornosti kompanije ili pojedinca.

U Srbiji je prošle godine proizvedeno 6,5 miliona hektolitara piva, od čega je 1,2 miliona hektolitara izvezeno, a ove godine se očekuje povećanje proizvodnje za oko pet odsto, kazao je Maksimović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.