Radnici kupuju Jagodinsku pivaru

Izvor: B92, 13.Nov.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici kupuju Jagodinsku pivaru

Jagodina -- Radnici i nekoliko manjinskih akcionara Jagodinske pivare formirali su konzorcijum za kupovinu državnog kapitala te firme.

Predsednik Sindikata "Nezavisnost" Jugoslav Đorđević kaže da su u tom sindikatu obavestili "Agenciju za privatizaciju, koja, kako smo obavešteni, nema ništa protiv, znajući da nema zainteresovanih da kupe Jagodinsku pivaru".

"Za ovakav način privatizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odlučilo se do sada 200 od 270 radnika, a izjašnjavanje još traje i očekujemo da konzorcijumu pristupe svi zaposleni", rekao je on i dodao da novoformirani konzorcijum ima podršku lokalne samouprave.

Državni kapital u Jagodinskoj pivari je 65 odsto. "Mi ne znamo koliko će to koštati, ali očekujemo da bude jeftinije nego 2005. godine, kada je 51,18 odsto državnog kapitala prodato za 75 hiljada evra, iako je pivara tada bila u mnogo boljem stanju", rekao je Đorđević i podsetio da je ta privatizacija poništena jer kupac nije izvršio obaveze prema ugovoru.

Đorđević je potvrdio da je dug Jagodinske pivare veliki i dodao da se pregovora sa nadležnim mnistarstvima da se on otpiše.

Predsednik Upravnog odbora Životije Nikolić kaže da je formiranje konzoricijuma radnika za kupovinu pivare jedino rešenje da se firma spasi od propasti, jer nema stratškog partnera za drugi način privatizacije.

Predstavnici Hajnekena su bili letos sa ministrom ekonomije Mlađanom Dinkićem, ali se "više nikada nisu ni javili", napomenuo je on i ocenio da je i u intersu države da njen paket otkupe radnici, jer joj je to i balast, i teret.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.