Proširen Sporazum o slobodnoj trgovini

Izvor: RTS, 03.Apr.2009, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proširen Sporazum o slobodnoj trgovini

Srbija i Rusija potpisale protokol o proširenju Sporazuma o slobodnoj trgovini dve zemlje, koji obuhvata bescarinski režim za 95 odsto proizvoda. Lekovi, meso i mesne prerađevine, konditorski proizvodi i pivo, slad, vino, u oba pravca, imaće samo jedan odsto carine. Protokol je odmah stupio na snagu.

Zamenik premijera Srbije Ivica Dačić i ministar za vanredne situacije Rusije Sergej Šojgu potpisali su protokol kojim se proširuje Sporazum o slobodnoj trgovini dve >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zemlje. Protokol je odmah stupio na snagu.

Rusija će ove godine izdvojiti sedam miliona dolara za razminiranje terena u Srbiji duž trase gasovoda "Južni tok", najavio je Sergej Šojgu posle razgovora sa Ivicom Dačićem.

Ruski ministar je rekao da će projekat razminiranja trajati do 2012. godine.

Dačić je podsetio da je uz pomoć ruskih stručnjaka prošle godine na aerodromu u Nišu uništeno 300 kasetnih bombi.

Najavljeno je da će MUP Srbije sklopiti sporazume o saradnji sa ruskim ministarstvima unutrašnjih poslova i za vanredne situacije.

Dačić je rekao da se sada na režimu slobodne trgovine nalazi 95 odsto proizvoda, ali da režim ne obuhvata automobile. Pregovori o određivanju kvota za bescarinski izvoz automobila iz Srbije i Rusije biće nastavljeni u narednim mesecima.

Potpredsednik srpske vlade istakao je da je Ruska Federacija glavni spoljnotrgovinski partner Srbije i da je prošle godine razmena bila oko četiri milijarde dolara, što je za jednu milijardu dolara više nego u 2007. godini.

Dodatno je liberalizovan izvoz svih lekova, klaničnih proizvoda, konditorskih proizvoda i vina, a Protokol obuhvata i ukidanje carine na frižidere, zamrzivače i ostale uređaje za hlađenje.

U režimu slobodne trgovine sada su i mašine za pranje i sušenje, neke vrste tepiha, drveni kancelarijski nameštaj, svi sapuni, tkanine od vlačene vune, vreće za spavanje, madraci, posteljine, sok od jabuke i pivo od slada.

Iz režima slobodne trgovine i nakon proširenja Sporazuma izuzeti su, osim automobila, šećer, meso, cigarete, drveni nameštaj osim kancelarijskog, glukozni sirup, nedenaturisani etil alkohol, penušavo vino, prediva i tkanine od pamuka, neke vazdušne pumpe, traktori, registar kase, televizori i monitori.

Ekskluzivan i jedinstven protokol 

Srbija je Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom potpisala 2000. godine.

Ministar za vanredne situacija Rusije je istakao da se ne može dozvoliti da strane autokompanije naprave koridor kroz Srbiju, da bi bescarinski izvozile vozila na rusko tržište.

Šojgu je rekao da je protokol ekskluzivan i jedinstven čime će omogućiti Srbiji proširenje ekonomske saradnje jer je Rusija sa 4 milijarde doalara najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srbiji. 

Šojgu kaže da je ovaj sporazum odgovor na svetsku ekonomsku krizu.

"Uskoro mogu da najavim i dolazak još jedne ruske banke Gaspromnjeft banke, koja će pomoći pospešivanje ekonomske saradnje. Ova saradnja je dvosmerna ulica i ja pozivam i vaše banke i firme da budu prisutne više u Rusiji", rekao je Šojgu.

Ruski ministar smatra da može da se razgovara o izvozu Ikarbusovih autobusa na rusko tržište.

Na pitanje o izvozu Fijatovih automobila u Rusiju, Šojgu je upitao koja je razlika između Fijata, Honde ili Hjundaija.

Šojgu sa poslovodstvom NIS-a 

Sergej Šojgu razmatrao je sa predstavnicima vlasti Srbije rezultate rada Naftne industrije Srbije za 2008. godine, saopštila je ta kompanija, čiji je većinski vlasnik Gaspromnjeft.

Kako se navodi u saopštenju, na sastancima, kojima je prisustvovalo i poslovodstvo NIS-a, bilo je reči i o formiranju cena naftih derivata i o realizaciji programa vraćanja dugova.

"Vlada Srbije i Gaspromneft imaju isti cilj, a to je povećanje efikasnosti poslovanja NIS-a i uvođenje kompanije u rang lidera na energetskom tržištu jugoistočne Evrope", izjavio je predsednik Izvršnog odbora Gaspromnjefta Aleksandar Djukov, koji je i zamenik predsednika Skupštine NIS-a. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.