Počeo „Oktoberfest”, narodni praznik piva u Minhenu

Izvor: Politika, 17.Sep.2011, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo „Oktoberfest”, narodni praznik piva u Minhenu

BERLIN - U Minhenu je danas, otvaranjem prvog bureta piva, uz muziku i okićene povorke ljubitelja narodne zabave koji su defilovali ulicama bavarske prestonice, počeo tradicionalni „Oktoberfest”, koji će do 3. oktobra okupiti više od šest miliona posetilaca.

Čast da otvori prvo bure piva, a time i označi početak 178. najvećeg narodnog festivala i praznika piva na svetu, pripala je gradonačelniku Minhena, kao i decenijama ranije.

Organizatori očekuju da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << će se za vreme festivala domaćini i gosti popiti više od šest miliona litara piva, koje po običaju služe lepe i vešte bavarske konobarice, noseći i po desetak krigli u rukama, na oduševljenje gostiju iz Evrope, Amerike, Australije...

„Oktoberfest”, zaštitni znak Bavarske, održava se duže od 190 godina. Sve je počelo konjičkom trkom na svadi prestolonaslednika Ludviga Bavarskog i princeze Tereze Saksonske 1810. godine, i zato se poljana na kojoj se održava festival naziva „Terezine livade”.

U početku je bilo planirano da zabava u znak sećanja na svadbu Ludviga Bavarskog traje nekoliko dana, a zatim se to produžilo na dve nedelje. Počinje se uvek krajem septembra, a organizatori imaju isplanirano vreme održavanja „Oktoberfesta” za narednih desetak godina.

Osim pojačane bezbednosti, ovogodišnji „Oktoberfest” će ponuditi i više tradicije, ponosno kažu organizatori, dok mediji ukazuju na rast cena, kao jedan od negativnih strana zabave i pišu da će krigla piva biti i devet evra, a pola pečenog pileta deset evra.

Kao i ranije, muzika i alkohol, deo su ove zabave, a ovaj put mediji upozoravaju da će gosti smeti da plešu samo na klupama, a ne i na stolovima.

Kada je reč o pivu i Bavarcima, dosadašnje iskustvo pokazuje da se na toj fešti popije onoliko miliona litara piva koliko ima posetilaca. Doduše, ima i gostiju koji ne piju pivo, ali zato oni drugi upotpune bilans popijenih krigli.

Na vašaru će, kao i obično, pored velikog broja najboljih bavarskih piva, biti tradicionalnih jela - pečenih volova, belih kobasica, kolenica i liciderskih srca, mirisnih slatkiša i drugih bavarskih specijaliteta, obećavaju organizatori...

Tanjug

objavljeno: 17.09.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.