Pobedite i najneprijatnije simptome tokom trudnoće

Izvor: Dzungla.org, 02.Nov.2011, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobedite i najneprijatnije simptome tokom trudnoće

Dosta žena je iskusilo tudničke mučnine, koje se, složiće se većina, sasvim neopravdano zovu jutarnjim, jer mogu da vas pogode u bilo koje doba dana. Ako imate problema s mučninama, postoje neke jednostavne stvari koje vam mogu pomoći da se osećate bolje…
Zdravstveni i fitnes trener Deniz Oustin, za ublažavanje mučnina preporučila je korišćenje đumbira i to u bilo kom obliku - keksića s đumbirom, ili tako da pomešate koren đumbira sa voćem ili pijete čaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << od đumbira.
Pijuckanje svetlog piva od đumbira može takođe da smiri želudac. Deniz nudi još jedan predlog: đumbirove granule pomešajte sa kašikom meda i kašikom limetinog soka te sve pomešajte s komadićima lubenice. To je izrazito osvežavajuće te preporučuje se da mešavinu ostavite u dobro zatvorenoj posudu i smesu koristite po potrebi tokom dana.

Ako otkrijete da vam želudac &ne podnosi' đumbir, isprobajte ove, proverene, načine smanjivanja mučnine:
1. Jutro započnite lagano
Pre izlaska iz kreveta pojedite kreker ili suvi tost. Odugovlačite sa izlaskom iz kreveta. Izbegavajte nagle pokrete.
2. Nemojte da pušite ili konzumirate alkohol
Pušenje i ispijanje alkohola može samo da pogorša stanje. Ukoliko pijete ili pušite sada je pravi trenutak da prestanete.
3. Nemojte neumereno da jedete, ali nemojte biti ni gladni
Potpuno prazan ili prepun želudac samo će pogoršati mučninu. Jedite češće u manjim obrocima. Jedite jednostavnu, suvu i hranu bogatu skrobom. Uvek sa sobom nosite komadiće krekera ili drugog &sigurnog zalogaja', kako ne biste bili nepripremljeni ako osetite glad i kako se ne biste prepustili nekim užicima zbog kojih ćete kasnije zažaliti.
4. Pazite na hidrataciju
Tečnost vam može izazvati osećaj nadutosti, ali vrlo je važno da u ovom razdoblju ne dehidrirate. Nemojte piti tečnost za vreme obroka, jer će vam to povećati osećaj nadutosti. Konzumirajte umerene količine &lakših' tečnosti poput vode, razređenog soka ili biljnog čaja između obroka.
5. Uzimajte vitamine i minerale
Morate da se pobrinete da nadoknadite hranjive namirnice koje gubite povraćanjem. Ako vam vitaminske tablete izazivaju mučninu, pokušajte da pojedete kreker nakon što popijete tablete.
6. Izbegavajte jake stimulacije
Teški mirisi, začinjena hrana... puno toga može vam pogoršati stanje i izazvati mučninu. Dok kuvate držite, ukoliko je moguće, prozore otvorene kako bi umanjili mirise. Zadužite nekoga od ukućana za seckanje luka ili pripremanje mesa, ako vam je od toga loše. Izbegavajte prženu hranu. Masnoća i mirisi pržene hrane mogu takođe da pogoršaju mučninu.
7. Odmarajte se
Ako ste umorni to stvarno može da pojača mučninu. Pokušajte da svaki dan sebi osigurate malo vremena za odmor.
8. Vodite dnevnik o ishrani
Zabeležite koje vam namirnice pogoršavaju mučninu, a koje vam odgovaraju. Na osnovu tih beleški moći ćete da složite poseban jelovnik za koji ste sigurni da će vam &dobro leći'.
9. Ne posežite za tabletama
Možda ćete odmah doći u iskušenje i posegnuti za tabletama za smirivanje želudačne kiseline, ali nemojte to učiniti bez konsultacije sa lekarom. Posavetujte se da li uopšte smete da ih koristite ili vam može ponuditi neki drugi tretman.
10. Probajte mentol
Pepermint osvežava i ima smirujući efekt na želudac. Pokušajte s pepermintskim gumama za žvakanje ili čajem od mente.
11. Mirišite limun ili limetu
Mirisi agruma takođe mogu da pomognu u ublažavanju mučnine.
12. Redukujte nivo stresa
Stres može da podstakne ili pogorša mučnine. Ako se uznemirite, duboko udahnite i pokušajte da se smirite. Popričajte s nekim ili krenite u šetnju. Razmislite o svojim dnevnim obavezama i precrtajte one koje realno niste u stanju da završite. Ne zamarajte se malim stvarima. Ako imate ozbiljnih problema sa stresom, razmislite o profesionalnoj pomoći. Ne pokušavajte to da zadržavate u sebi ili rešavate sami sa sobom.
13. Ako je potrebno, zovite doktora
Ako mučnine postanu toliko neizdržive i ako zbog njih ne možete ni da jedete ni da pijete, kontaktirajte doktora. On bi mogao da vam prepiše neke lekove, kao poslednju šansu za smanjivanje oštrih mučnina. Amerikanci preporučuju Zofran, lek protiv mučnine koji se daje ljudima nakon hemoterapije. Lek je siguran za korišćenje u trudnoći i može se dobiti samo uz recept.
(Izvor: Lepota&Zdravlje)

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.