Otkrivena najstarija pivara na svetu

Izvor: Vesti-online.com, 16.Sep.2018, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena najstarija "pivara" na svetu

Arheolozi su u pećini u blizini grada Haife, u Izraelu, otkrili lokalitet za koji se smatra da je najstarije mesto za proizvodnju alkohola, od pre 13.000 godina.

- Ovo je najraniji dokaz o proizvodnji alkohola za koji znamo - rekao je Dani Nadel, jedan od arheologa sa univerziteta u Haifi, prenose mediji.

Navodi se da je Nadel kazao da je nejasno koja se tačno vrsta alkohola proizvodila tamo, i u šali dodao da "nisu pronašli baš flaše piva".

Arheolozi >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << veruju da bi mogla biti reč o nekoj vrsti fermentisane kaše.

13,000 Year Old Brewery Discovered in Mount Carmel Cave - https://t.co/pXnBNhW5yI @JewishPress pic.twitter.com/WitAbANX2J— JewishPress.com (@JewishPress) 13. септембар 2018.

U pećini Rakefet, gde su arheolozi pronašli tragove zamrznutih žitarica u rupama na tlu, proizvodile su se tek manje količine alkohola.

Nadel je kazao da je pećina takođe korišćena za sahranjivanje mrtvih za vreme tzv. natufijske kulture, što su istraživači utvrdili tokom prethodnih iskopavanja.

Israel's Ale - Fascinating findings shed new light on a deeper history of human society. https://t.co/DreXlm37c5— The Jerusalem Post (@Jerusalem_Post) 13. септембар 2018.

Izraelski istraživači veruju da se alkohol možda proizvodio kao deo ceremonije Natufijanaca.
Pogledaj vesti o: Pivo

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Pronađena najstarija pivara na svetu

Izvor: Domino Magazin, 17.Sep.2018, 07:51

Od pre 13.000 godina pronađena u pećini u Izraelu The post Pronađena najstarija pivara na svetu appeared first on Domino magazin.

Nastavak na Domino Magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.