Izvor: JUGpress.com, 29.Sep.2025, 20:19
Održana manifestacija „Ukusi juga“
VLASOTINCE
Tradicionalna manifestacija „Ukusi juga“ održana je, poslednje subote u septembru, po sedmi put na obali Vlasine kod fontane, u organizaciji Turističke organizacije opštine Vlasotince. Ovom manifestacijom slavi se bogatstvo jeseni, čuvaju neodoljivi ukusi hrane i pića i baštini tradicija ovog dela Srbije.
Svojevrsni festival hrane i pića je oživeo obale Vlasine. Miris ajvara mešao se sa mirisima kobasica. Ajvar se kuvao na licu mesta. Točilo se Banovo >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << pivo- vlasotinačko pivo sa pričom, onom iskonskom. Izlagačima su se pridružili proizvođači meda, bombondžije, pčelari. Posetioci su mogli da razgledaju i kupuju ručno rađen nakit i sapune, kolače, palačinke, domaću radinost. Jedni su pripremali hranu, drugi degustirali i uživali u bogatstvu ukusa i mirisa. Sve to upotpunjeno je nastupom KUD „Crnilović“ čiji su članovi izveli brojne koreografije sa svog repertoara.
Ove godine pridružilo nam se Udruženje žena „Vlasinski zagrljaj“ i to je mnogo važno za nas jer se radi o ženama koje pripremaju zimnicu i hranu na tradicionalan način, po receptima iz ovog kraja. One tako promovišu naše Vlasotince. Nedavno su učestvovale i na Sajmu etno hrane i pića u Beogradu. Danas smo se odlučili za degustaciju domaćih kobasica jer ih svaki restoran u Vlasotincu priprema po sopstvenoj recepturi. Mnogi su danas uživali u ajvaru od cepkanih paprika, domaćoj pogači i domaćim kobasicama. Očekujemo da se iz ove manifestacije stvori autentičan proizvod, koji će biti njen znak prepoznavanja. Iako nam vremenske prilike nisu išle na ruku imamo izlagače i učesnike manifestacije iz okruženja tako da naša manifestacija dobija regionalni karakter – istakla je Nataša Đokić Živković, direktorka Turističke organizacije opštine Vlasotince.
Istovremeno je sa „Ukusima juga“ organizovana i edukativna izložba gljiva prikupljenih tokom višednevne manifestacije „Dani gljiva“.Spojili smo danas „Ukuse juga“ i „Dane gljiva“ i to je dalo mogućnost našim gostima iz cele Srbije da upoznaju kuhinju i tradiciju ovog kraja. Na “Danima gljiva” okupili smo 62 učesnika iz 17 udruženja gljivara. Danas su nam se pridružile kolege iz još četiri udruženja, a sutra na Skupštinu Mikološko-gljivarskog saveza Srbije dolaze i predstavnici još dva udruženja – rekla je Sunčica Jović, predsednica Mikološko-gljivarskog saveza Srbije i GD „Rujnica“
Članovi ovog udruženja organizovali su danas kuvanje pasulja u kotlićima i dečju radionicu tokom koje je Žaklina Stefanović upoznala decu sa pravljenjem i korišćenjem ceđi. Nakon toga održana je i dečja likovna radionica koju je vodila Sunčica Đorđević, umetnica koja je poznata po slikanju vinom. (kraj) VS/LJSI ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Pčelarstvo






