Od panka do hip-hopa na kraju kalendara

Izvor: Politika, 23.Dec.2012, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od panka do hip-hopa na kraju kalendara

U novosadskom „Spensu” održan 13. Koncert godine, a u publici su bili i fanovi iz zemalja nekadašnje Jugoslavije: Zagrepčani, Banjalučani, Sarajlije, kao i Beograđani, Šapčani, Kragujevčani, Čačani...

Novi Sad – Uz zvuke panka, ska ritmova, čistog rokenrola, ali i hip-hopa, regea i drugih muzičkih pravaca bendova koji su bili izglasani na Internetu, u noći između subote i nedelje igrala je publika u novosadskoj hali „Spens”, u okviru 13. Koncerta godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Kao u najvrelijim letnjim večerima, pod usijanim krovom dvorane, hiljade izdržljivih slušalaca „naoružanih” uglavnom pivom, satima su masovno odmeravali snagu u „šutkama”, skakali i pevali već odavno dobro upamćene melodije.

Granice između fanova i izvođača nije bilo – nisu bile postavljanje zaštitne ograde između podijuma i muzičara, pa su posetioci mogli da se približe glavnoj bini, ali i „Bini bez prekida”, predviđenoj za prateći program.

Zato su se u prvim redovima stvarale najveće gužve, a najživlje je, po običaju, bilo u parteru.

Fanovi su došli i iz okolnih zemalja. U publici su bili Zagrepčani, Banjalučani, Sarajlije, ali i Beograđani, Šapčani, Kragujevčani, Čačani...

Velika žurka otvorena je nastupom bendom „Sars”. Izvođače hita „Buđav lebac” odmenio je demo bend „Impuls” koji je, od svih kandidata, dobio najviše glasova posetilaca za nastup na pratećoj „Bini bez prekida”.

Za već tradicionalni irski ples i gurkanje fanova u zelenom po terenu „Spensa” pobrinuli su se „Ortodoks kelts”.

Potom je usledio nastup „Blok auta” na glavnom stejdžu, pa su se na obe pozornice smenjivali bendovi „ZAA”, „Ajsbrn” i „Iskaz”. Posle njih, u već do poslednjeg ugla ispunjenoj hali, temperaturu su podigli veterani novosadskog pank sastava „Ateist rep”. Na pratećoj bini smenio ih je „Saša 21”, predvođen nekadašnjim članom „KUD Idijota” Saletom Verudom. Udarni termin bio je rezervisan za „Ritam nereda”, „Trulu koaliciju” i „Dubiozu kolektiv”.

Tačno u ponoć pred publiku su izašli muzičari sastava „Hladno pivo”. Zagrebačka grupa prvi put je svirala na ovoj manifestaciji, a Mile Kekin i njegova trupa kombinovali su stare hitove nastale pre dve decenije, ali i pesme sa novijih albuma.

Trinaesti, kako su ga organizatori nazvali – jubilarni, Koncert godine završen je nastupom grupe „Feud”, a potom družine domaćih repera – „Sve same barabe”.

----------------------------------------------------------------------

Sećanje na Tustu i „KUD Idijote”

Svirka iznenađenja na 13. Koncertu godine bila je posvećena nedavno preminulom pevaču pulskog sastava „KUD Idijoti” Branku Črncu Tusti. Za omaž starom jugoslovenskom pankeru bili su zaduženi muzičari iz različitih delova nekadašnje zajedničke države – „Hladno pivo”, „Ateist rep” i „Dubioza kolektiv”.

U vozu kao u gradskom prevozu

Ambijent sa podijuma „Spensa” preneo se i na prugu. Većina posetilaca iz Beograda vratila se prvim jutarnjim vozom, koji je zbog krcatih vagona podsetio na autobuse gradskog prevoza u vreme rekordnih gužvi. „Otvorite prozor, pogušićemo se”, „Ne mogu da izdržim”, „Ja bih još piva”, „Kad ćemo stići, da zapalim cigaretu?”, neke su od izjava putnika koji su ambijent iz „Spensa” preneli i u voz.

N. Belić

objavljeno: 24.12.2012.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.