Izvor: Telegraf.rs, 19.Jun.2017, 13:01 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Jednostavno i sočno praseće pečenje iz rerne
Sastojci za 8 osoba:
- 8 kg prasetine
- 200 g krupne morske soli
- 330 ml svetlog piva
- 150 ml svinjske masti
- 250 ml vode
Priprema:
Prase isecite na manje delove, dobro operite, a zatim osušite sa hartijom. Svaki komad mesa, dobro posolite sa obe strane i poređajte u veći pleh. Ovako pripremljeno ostavite da odstoji do sutradan. Zagrejte rernu na 250°C. Pleh u kojem se peče meso, premažite četkicom sa svinskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << mašću koju ste već zagrejali da bi mogla lakše da se namaže. Zatim, svaki komad mesa premažite sa svinskom mašću sa obe strane i poređajte ga u pleh. Nalijte čašom vode, stavite ga u rernu i smanjite temperaturu na 200°C. Ovako pecite oko 60 minuta. Zatim na svakih 30 minuta okrećite meso. Prvo okrenite meso pa zatim nalijte na gornju stranu po malo piva. Pivo daje mesu veoma lepu boju, a i ukus je specifičan.
Kada je meso pečeno svu tečnost koja je u plehu odstranite i vratite meso u rernu da se zapeče sa obe strane i da dobije još intenzivniju boju. Kada se prohladi poslužite uz prilog po želji i sa salatom.
(Telegraf.rs)