CG: Evakuisano 80 osoba iz tunela

Izvor: B92, 04.Feb.2012, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: Evakuisano 80 osoba iz tunela

Podgorica -- Spasilačke ekipe evakuisale su svih 80 osoba, koje su od sinoć bile zavejane u tunelu kod hidrocentrale Piva.

Pošto snegočistači nisu uspeli da se probiju do zatočenih ljudi, oni su evakuisani čamcima preko Pivskog jezera.

Brodom je oko 13.50 sati do Plužina prebačeno 30 ljudi, koji su od petka u 15 časova bili zarobljeni u tunelu broj 4. Najpre je bilo prebačeno 28 osoba, prenosi podgorički >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << list "Vijesti".

Predsednik opštine Plužine Mijuško Bajagić kazao je da su, zbog kapaciteta brodice i bezbednosti, bile formirane tri grupe za prevoz, zbog čega je akcija spasavanja trajala nekoliko sati.

U tunelu su bili zatočeni autobus sa 50 radnika Elektroprivrede, kao i putnici u sedam automobila. Spasilačke ekipe, uz pomoć vojske i policije, imale su sinoć i rano jutros pune ruke posla sa izvlačenjem putnika iz zavejanih drumova na severu Crne Gore, gde je visina snežnog pokrivača preko metar. Spasioci su rano jutros izvukli 11 putnika, među kojima je bilo iz dece, iz zavejanog minibusa u mestu Dobrilovina, na magistralnom putu Pljevlja-Mojkovac, koji su u snežnoj blokadi bili skoro 24 sata.

Crnogorska policija saopštila je da je samo sinoć iz zavejanih vozila na magistralnom putu Podgorica-Kolašin evakuisala više od 120 osoba, a među njima je bio i 31 strani državljanin.

Predsednik opštine Plužine Mijuško Bajagić kazao je "Vijestima" da je evakuisan i spasilac, koji je s mašinom tokom noći bio zarobljen s prvom grupom.

Deo evakuisanih osoba će, nakon ukazivanja pomoći, biti vraćen svojim kućama, dok će ostali biti prebačeni u privremeni smeštaj u Samačkom hotelu "Elektroprivrede" u Plužinama.

(Foto: Vijesti)

Mehanizacija nije uspela da probije snežnu blokadu, zbog koje je u tunelu broj 4, (idući od brane Mratinje ka Plužinama) od oko 15 časova u petak ostao zarobljen autobus sa oko 47 radnika hidroelektrane, koji su se vraćali s posla, kao i 12 do 15 automobila i jedan kombi s dvanaest putnika.

Moguće vanredno stanje

Crnogorski ministar unutrasnjih poslova Ivan Brajović rekao je da vlada ne isključuje mogućnost uvođenja vanrednog stanja u severnim delovima zemlje, ali i naveo da se sve čini da do toga ne dođe.

Brajović je novinarima nakon sednice Koordinacionog tela za upravljanje vanrednim situacijama kazao da je sva briga okrenuta ka severu zemlje, koji je od juče, zbog velikih snežnih nanosa, odsečen od ostatka Crne Gore.

Drumski saobraćaj je od juče u blokadi, a u smetovima je bilo zavejano preko 200 ljudi. Jedna osoba poginula je u odronu snega u Kolašinu.

Brajović je rekao da će zbog najavljenog pogoršanja vremenskih prilika tokom naredne nedelje nadležne službe učiniti sve da obezbede uredno snadbevanje električnom energijom, ogrevom i lekovima oblasti na severu Crne Gore.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.