Belgija: Manje para za javni sektor

Izvor: B92, 02.Dec.2011, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belgija: Manje para za javni sektor

Brisel -- Oko 50 hiljada Belgijanaca protestovalo zbog planiranih mera štednje koje treba da održe kontrolu nad javnim finansijama u zemlji koju potresa dužnička kriza.

Na protestu u belgijskoj prestonici okupili su se radnici u metalnog sektora, zaposleni u javnim službama, radnici u industriji piva, građevinci i nastavnici.

Većina okupljenih obučena je u zeleno, crveno i plavo, boje tri glavna belgijska sindikata, javio je Rojters.

Belgija mora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da uštedi 11,3 milijarde evra sledeće godine kako bi njen budžetski deficit bio manji od tri odsto bruto društvenog proizvoda, koliko je granica u EU.

U okviru planiranih mera štednje predviđaju se smanjenja beneficija za nezaposlene, ograničenja za prevremeni odlazak u penziju i smanjenje, odnosno zamrzavanje potrošnje u javnom sektoru.

Nova vlada Belgije, o kojoj je u četvrtak šest vodećih stranaka postiglo dogovor, skoro 18 meseci nakon parlamentarnih izbora, smatra da su ove mere štednje neophodne radi kontrole javnih finansija, dok demonstranti smatraju da za krizu treba da odgovaraju ne radnici, već oni koji su, kako kažu, do krize doveli - bankari i finansijeri.

Ukupna ušteda Belgije u naredne četiri godine traba da dostigne oko 20 milijardi evra. Nova vlada Belgije trebalo bi da zakletvu položi u ponedeljak.
Pogledaj vesti o: Pivo

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Protesti u Belgiji zbog mera štednje

Izvor: Šumadija Press, 02.Dec.2011

Desetine hiljada Belgijanaca protestovale su danas u Briselu zbog planiranih mera štednje, čiji je cilj da se održi kontrola nad javnim finansijama u zemlji koju potresa dužnička kriza.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.