Sajam automobila u Frankfurtu propada?!

Izvor: Mondo, 11.Avg.2017, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sajam automobila u Frankfurtu propada?!

Nisan, Pežo, Micubiši, Volvo, otkazali su nastup na Međunarodnom sajmu automobila (IAA) u Frankfurtu, a sada je to uradila i američka kompanija "Tesla". U čemu je problem?

Sajam automobila u Frankfurtu se održava od 14. do 24. septembra, i do sada su mnoga velika imena svetske auto-industrije otkazala svoje učešće.

To je gorak udarac za nemački automobilski sajam, koji po 67. put organizuje Udruženje nemačke automobilske industrije (VDA), >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ocenjuje "Dojče vele".

Nastup je već otkazao francuski koncern Pežo-Sitroen Automobili, neće doći ni grupacija Fijat-Krajsler, a otkazali su i Nisan, Micubiši i Volvo. Čak i Audi ovog puta nije rezervisao izložbeni prostor, već će se smestiti u dvorani matičnog koncerna Folksvagena.

I "Tesla" neće doći, a taj američki brend nije nastupio ni na sajmovima u Njujorku i Detroitu, ali baš zbog skandala sa dizelom, u Nemačkoj se čini da bi "Tesli" to bila odlična prilika za još bolju prodaju na nemačkom tržištu.

Učešće je prijavilo više od 50 automobilskih marki, među kojima su i mladi kineski proizvođači.

Pročitajte: Bili smo na Sajmu automobila u Beogradu (FOTO, VIDEO)

Portal Bild.de, kaže da je razloga za nedolazak mnogo: učešće je veoma skupo, a značaj sajma više nije isti kao pre. Zbog toga izlagači tu retko nude neke novitete i glavna platforma postao je internet. Povrh toga, IAA "pokriva" prezasićeno evropsko tržište na kome se proizvođači ionako za kupce bore popustima i posebnim ponudama.

Pravi posao je u zemljama poput Kine, Indije, pa čak i u Sjedinjenim Američkim Državama, navodi DW.

Klaus Brojning, čovek zadužen za sajmove u Udruženju nemačkih proizvođača automobila, ništa od toga ne poriče, ali ostaje pri tome da je "frankfurtski sajam bio i ostao vodeći kada se radi o mobilnosti".

"Prema Frankfurtu se orijentišu i drugi sajmovi, poput onih u Detroitu ili Šangaju", kaže Brojning i dodaje da izlagači propuštaju poneki sajam u Frankfurtu, ali da onda opet dođu. Zato i dalje pripremaju čitav niz tematskih celina i uveren je da će"IAA i ovog puta biti uspešan.

Ali, ima i drugih pokazatelja: trend u automobilskoj industriji je da se proizvodi predstavljaju u potpuno drugačijem okruženju.

Tako su i za proizvođače automobila sve važnije manifestacije Sajam potrošačke elektronike CES u Las Vegasu, Njujorška nedelja mode, pa čak i sajmovi nameštaja na severu Italije. Automobili su tamo samo ukras, ali u okruženju kojem žele da pripadaju, vizionarski ili tek mondeno, zaključuje DW:
Pogledaj vesti o: Volvo

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.