Bez izduvnih gasova nema registracije

Izvor: RTS, 02.Nov.2013, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez izduvnih gasova nema registracije

Bešumni i ekološki automobil koji je konstruisao, Nebojša Matović iz Pančeva ne može da registruje jer nema motor, a uz saobraćajnu dozvolu mora da se upišu broj motora i kubikaža. U njegovom gradu nedavno je otvoreno prvo ostrvo za održivi saobraćaj koje će služiti za dopunu baterija električnih automobila.

Umesto da zameni automobile na putu koji zagađuju životnu sredinu, pežo Nebojše Matovića iz >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Pančeva već šest meseci se nalazi u garaži.

Nema kome se nije obraćao za pomoć, ali ovaj bešumni i ekološki auto ne može da registruje, jer nema motor, a kako su mu rekli u Agenciji za bezbednost saobraćaja, uz saobraćajnu dozvolu mora da se upišu broj motora i kubikaža.

"Obratio sam se Mašinskom fakultetu u Beogradu, gde su mi rekli da čim završim automobil uradim atest i da posle toga odem na tehnički pregledi da ga registrujem. Međutim, kada sam završio automobil između svega se isprečila Agencija za bezbednost saobraćaja koja treba da mi izda uverenje sa kojim mogu da izađen na atest. To čekam već šest meseci", kaže Matović.

Nebojša je godinu i po dana pravio ovaj električni automobil i uložio je u njega oko četiri hiljade evra. Ministarka energetike Zorana Mihajlović obećala je pomoć i njemu i svima koji imaju sličan problem.

"Mi smo obećali da ćemo rešiti problem. Čućemo se sa direktorom Agencije za bezbednost saobraćaja, organizovaćemo sastanak i pomoći ćemo Nebojši, ali i svima koji imaju ovakav problem sa registracijom, jer ovo je dobra priča", istakla je Zorana Mihajlović.

Gradska uprava Pančeva od italijanskog grada Ravene dobila je tri električna automobila i četiri bicikla na struju, ali i mesto sa foto naponskim panelima i vetrogeneratorima na kojima će se puniti električnom energijom.

Olga Šipovac iz gradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine kaže da bi trebalo što više ovakvih automobila da imamo na pančevačkim putevima.

"Ovakav način prevoza doprinosi smanjenju emisije ugljen-dioksida u iznosu od 1,34 tone godišnje, odnosno za predviđeni rok trajanja automobila od 30 godina i do 40 tona", kaže Olga Šipovac.

Pančevci se nadaju da ovi automobili neće još dugo skupljati prašinu na parkingu i da će uskoro moći bezbedno da se voze, a da pri tom ne zagađuju životnu sredinu.

rts.pancevo@rts.rs

+381 13  342 555

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.