Izvor: RTS, 14.Dec.2009, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena rasprava o budžetskim zakonima

Poslanici Skupštine Srbije najviše pažnje posvetili raspravi o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Ministarka Dragutinović najavila da će Vlada do marta pripremiti reformski zakon o penzijama.

Skupština Srbije završila je rad, a objedinjenu raspravu o pet međunarodnih finansijskih sporazuma i ugovora nastaviće sutra.

U republičkom parlamentu završena je rasprava o šest pratećih zakona budžeta za 2010. godinu. Najviše pažnje poslanici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su posvetili Predlogu zakona o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

U toku današnjeg zasedanja poslanici su počeli i objedinjenu načelnu raspravu o pet predloga potvrđivanja sporazuma sa međunarodnim bankama.

Poslanici Partije ujedinjenih penzionera Srbije su rekli da, dok Srbija ne bude imala jaku i zdravu ekonomiju, neće moći da se očekuju bolji dani ni za one koji rade ni za penzionere, i naveli da je reforma penzionog sistema počela.

Poslanici Socijalističke partije Srbije su istakli da je penzija zakonom stečeno pravo i da je ta stranka protiv bilo kakvog smanjenja penzija.

Poslanici LDP-a su rekli da država mora biti beskompromisna u sređivanju sistema penzija jer je postojeće stanje neodrživo i dodali da se 30 odsto društvenog proizvoda usmerava na penzije.

Demokratska stranka Srbije je poručila da je bila u pravu kada je pre godinu dana bila protiv linearnog povećanja penzija uz ocenu da je zamrzavanje penzija u 2010. godini odlaganje rešavanja problema za godinu dana.

Poslanici Srpske radikalne stranke su ukazali da je potrebna transformacija penzionog fonda koji bi funkcionisao kao investicioni.

Ministarka finansija Diana Dragutinović rekla je da se predlozima dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i izmenama i dopunama zakona i finansijskoj podršci porodici sa decom daje podrška budžetu Srbije za 2010. godinu.

Dragutinović: Do 2010. reformski zakon o penzijama

Dragutinović je rekla je da će Vlada do marta 2010. godine pripremiti reformski zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, i ukazala da je zamrzavanje plata i penzija u 2010. godini kratkoročna mera.

Dragutinovićeva je rekla da je motiv za izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom taj što, nažalost, broj beba ili raste blago ili čak opada.

Ministarka je navela da u proseku broj beba raste za manje od jedan odsto godišnje u periodu 2005 -08, a da su, suprotno tome, izdaci koji su namenjeni majkama rasli za 40 odsto godišnje u proseku između 2006 -08.

Ministarka finansija je rekla da postoji opravdana sumnja da se zloupotrebljava ovaj zakon i da je zato predloženo, pošto veliki broj poslodavaca praktično uvećava zaradu zaposlenim trudnicama u periodu koji je bitan za određivanje ove naknade, da na naknadu zarade praktično utiče prosečna zarada ostvarena u periodu od 12 meseci.

Dragutinovićeva je rekla i da se pri tom zarada koja se tako utvrdi neće menjati u perodu ostvarivanja tog prava i dodala da će te promene definitivno smanjiti mogućnost zloupotrebe.

Odgovorno roditeljstvo 

Ministarka je navela da ima još nekoliko promena koji se tiču roditeljskog i dečjeg dodatka i objasnila da promena koja se tiče roditeljskog dodatka označava da neće to pravo moći da ostvari majka koja ne brine o deci i istakla da se tom promenom podržava odgovorno roditeljstvo.

"U slučaju da majka po rođenju troje dece u sledećem porođaju rodi još dvoje ili više dece, može ostvariti roditeljski dodatak za svako rođeno dete", objasnila je ministarka.

Govoreći o dečjem dodatku, ministarka je navela da je do sada hranitelj ili staratelj imao pravo na dečji dodatak najviše za četvoro dece, a sada će moći da primaju dečji dodatak i za više od četvoro dece - i za svoju i decu o kojoj se brinu, hrane ili se staraju.

Dragutinovićeva je istakla da su izmene ova dva zakona veoma važne za podršku budžetu za 2010. godinu i pozvala poslanike da ih podrže, a o ostalih četiri zakona će dodatna objašnjenja davati u daljem toku rasprave.

Dragutinović je rekla da je obezbeđivanje dugoročne održivosti javnih finansija sastavni deo programa sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Ministarka je ukazala da je uslov za sprovođenje programa sa MMF-om to da Vlada do kraja marta 2010. godine predloži Skupštini reformski zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, i zakon budžetskom sistemu i fiskalnoj odgovornosti.

"Ta dva zakona će smanjiti strukturalni debalans između javnih prihoda i javnih rashoda", rekla je Dragutinović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.