Vujović: Penzije i plate manje do 10 odsto

Izvor: RTS, 25.Jul.2014, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujović: Penzije i plate manje do 10 odsto

Ministar privrede Dušan Vujović izjavio je da će rebalans budžeta biti pred poslanicima u Skupštini Srbije najkasnije do 15. septembra i da će u toj sedmici biti i usvojen. Vlada Srbije trudiće se da plate u javnom sektoru i penzije ne budu smanjene ni za dinar više od 10 odsto.

Vujović je na konferenciji za novinare u Savezu ekonomista Srbije rekao da je planirano da do 11. avgusta budu poznati svi parametri >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rebalansa budžeta i da budu dogovoreni na nivou vlade, svih ministarstava i sa MMF-om, prenosi Tanjug.

Srbija u ovoj godini neće imati rast BDP-a, ali mere Vlade će u narednim godinama dovesti do značajnijeg porasta, očekuje Vujović.

Vujović je rekao da će mere u narednoj godini dati povećanje BDP-a od jedan do dva odsto, a da "očekuje čak od dva do tri odsto" u 2016. godini.

"Srbija to može. Srbiji je to potrebo. Bez toga Srbija ne može da ostvari restrukturiranje privrede i ulazak u Evropu za šest, sedam ili osam godina. Ta perspektiva nam to omogućava", rekao je ministar.

"Plan je da rebalans budžeta bude u Skupštini najkasnije do 15. septembra i da bude usvojen u toj nedelji od 15. do 19. septembra", rekao je Vujović koji je i vršilac dužnosti ministra finansija.

Vujović je rekao da je važno da se rebalansom obezbedi dovoljno sredstava da se strukturne mere mogu realizovati, što znači dovoljno sredstava za socijalne programe, nastavak politike davanja stimulacija, privlačanje novih investitora.

Ministar je naglasio da je rebalans prvi korak u krupnoj fiskalnoj konsolidaciji.

Rekao je da će se Vlada Srbije truditi da plate i penzije ne budu smanjene ni za dinar više od 10 odsto.

On je, nakon sastanka premijera Aleksandra Vučića sa ekonomistima, privrednicima i bankarima u sedištu Saveza ekonominista Srbije, rekao da će detalji tog smanjenja i drugih ekonomskih mera Vlade biti poznati po završtku rebalansa budžeta.

Vujović je rekao i da će samo deo troškova biti prebačen na plate i penzije jer će, kako je naglasio, mere biti pre svega usmerene na smanjenje sive ekonomije, i to najviše na šverc cigareta.

Neće biti privatizacija javnih preduzeća u 2014.

Ministar privrede je naveo da u ovoj godini neće biti privatizacija javnih preduzeća.

"Ove godine imamo drugih, prečih stvari na koje ćemo se fokusirati, a narednih godina privatizacija odnosno dokapitalizacija javnih preduzeća ostaje na stolu kao stalni predlog", rekao je Vujović.

"Privatizacija 'Telekoma' će biti pitanje interesa strateških partnera iz cele Evrope i pozitivnih i negativnih trendova u industriji. Cilj nam je da Telekom bude efikasna firma koja prati tehnologije i valorizuje poziciju Srbije u Evropi. Biće stvar procene kada je pravi momenat da se krene sa tim", rekao je Vujović.

On je rekao i da Srbija ima ogromne resurse u javnim preduzećima i da moramo da primenimo iste standarde koji se primenjuju u monetarnoj i fiskalnoj politici.

Ministar ja najavio da će sledeće sedmice Vlada Srbije usvojiti predloge pet-šest reformskih zakona među kojima su i zakoni o privatizaciji i stečaju.

Vujović je rekao da će to pokrenuti proces razrešenja statusa preduzeća u restrukturiranju kojih ima 161 i ukupno 584 preduzeća u portfelju Agencije za privatizaciju.

"To je važno ne samo za to da se zna da li će preduzeća preživeti ili će otići u stečaj, već će se otkloniti jedna ključna prepreka koja sprečava Srbiju da poboljša poslovni ambijent, tokove novca i pokrene ljude i privredu", rekao je Vujović.

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović rekao da je akutelna reformska agenda Vlade Srbije upravo ono za šta se Savez ekonomista zalaže još od početka ekonomske krize 2007. godine.

On je podsetio da su ekonomisti govorili da je neophodno uraditi hitnu fiskalnu konsolidaciju, reformisati i resturkturirati javna preduzeća, da treba završiti privatizaciju i restrukutriranje preduzeća, započeti reformu penzijskog sistema, doneti novi zakon o radu, unaprediti privredni ambijent.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Penzije i plate u javnom sektoru manje do 10 odsto

Izvor: Mondo, 25.Jul.2014

Penzije i plate u javnom sektoru biće smanjene maksimalno za 10 odsto, najavio je danas ministar privrede Srbije..

Nastavak na Mondo...

Manje plate i penzije do deset odsto

Izvor: Politika, 25.Jul.2014

Rebalans budžeta u Skupštini do 15. septembra kako bi poslužio kao polazna osnova za sklapanje trogodišnjeg aranžmana sa MMF..Pokušaćemo da smanjenje plata i penzija bude najviše deset odsto, a time ćemo postići dve trećine potrebnih ušteda. Unapređenjem efikasnosti javnih preduzeća smanjiće...

Nastavak na Politika...

Penzije i plate manje do 10%

Izvor: EurActiv Srbija, 25.Jul.2014

Penzije i plate u javnom sektoru biće smanjene maksimalno za 10%, najavio je ministar privrede Srbije Dušan Vujović. On je rekao da je predvidjeno da se dve trećine ušteda u rebalansu budžeta, koji vlada treba da usvoji sredinom septembra, ostvari smanjenjem plata i penzija a ostalo kresanjem drugih...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.