Vučić: Povećanje plata za 360.000 radnika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2015, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Povećanje plata za 360.000 radnika

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da povećanje penzija i plata u javnom sektoru neće biti simbolično, ali će, zbog očuvanja fiskalne ravnoteže, biti u manjem procentu od onog koji fiskalni prostor "dozvoljava".

Vučić je na pres konferenciji rekao da će povećanje plata obuhvatiti oko 360.000 hiljada zaposlenih u prosveti, zdravstvenim radnicima, vojnicima i policajcima, i socijalnim radnicima.

Povećanje plata uslediće i za onih 19,4 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odsto onih čija primanja nisu ni bila smanjivana merama vlade, kao i za sve penzionere, uključujući i one čije penzije nisu smanjivane.

Privredni rast ove godine od 0,5 do 1 odsto BDP-a

Vučić je kaza da je privredni oporavak ozbiljno ubrzan tokom drugog kvartala i rekao da će Srbija u ovoj godini ostvariti rast BDP-a između 0,5 i jedan odsto.

On je novinarima u Vladi rekao da u ovoj godini očekuje rast privredne aktivnosti između 0,5 i jedan odsto BDP-a.

"To je baš onako kako sam govorio pre nepunih godinu dana, kada su mi se svi smejali", primetio je premijer.

Prema njegovim rečima, vlada je, na osnovu teških reformi koje je pokrenula pre godinu dana, došla u situaciju da u avgustu krene u zvanične razgovore o povećanju penzija i dela plata u javnom sektoru, koje neće biti samo simbolično.

On je istakao da je ideja vlade da povećanje ne bude onoliko koliko fiskalni prostor dozvoljava, jer želi da osigura javne finansije, a, i kako je dodao neće biti ni onoliko koliko nas MMF ograničava.

„Mi ćemo od toga tražiti manje povećanje, jer hoćemo da obezbedimo siguran napredak u budućnosti. Ne želimo političke poene, i o izborima ne razmišljamo niti će ih biti niti su potrebni", poručio je s tim u vezi Vučić.

On je podvukao da rezultati našeg rada, marljivosti, posvećenosti i odgovornosti, daju prve efekte.

Vučić je istakao da povećanje plata i penzija neće biti simbolično, kako to sada neki tvrde, a koji su ranije negirali da će uopšte biti povećanja.

„Neće biti tako simbolično, ali svakako manje od onoga što bi MMF dozvolio, jer preuzima ulogu „lošeg momka". Ja sam veći MMF od MMF-a", naglasio je premijer.

On je rekao da želi da imamo sigurnost javnih finansija, sigurnost za buduće ulaganje investitora u našu zemlju, te da je uveren da građani razumeju ono što je vlada radila.

Vučić je kazao da je počastvovan pohvalama dobijenih iz Nemačke i severnih protestantskih zemalja za reforme koje je preduzela Srbija, a koje pokazuju rezultate.

Deficit budžeta 2,87 odsto do kraja godine

On je dodao da će deficit republičkog budžeta biti na nivou 2,87 odsto BDP do kraja godine.

Aerodrom zabeležio sedam puta veću dobit

Aerodrom Nikola Tesla u prvih pet meseci ove godine zabeležio je u sedam puta veću dobit nego u istom periodu prethodne godine, naglasio je Vučić.

On je rekao da je nacionalni avioprevoznik Er Srbija ostvarila veći prihod ove u odnosu na isti period prethodne godine.

Vučić je rekao i da je renoviran Terminal jedan na Aerodromu i da se očekuje i da se uradi i terminal dva koji će doprineti još većem povećanju putnika.

ER Srbija je na isti period proše godine ostvarila 1.200.000 putnika u odnosu na 942.000, te da je broj destinacija povećan na 40 sa 38, a povećan je i prevoz robe u odnosu na prvi kvartal prošle godine.

"Ako bi sve išlo po planu, a u svakom mesecu imamo bolji rezultat od projekcije koju smo zacrtali sa MMF, deficit republičkog budžeta bi bio na nivou 2,87 odsto BDP do kraja godine", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je na današnji dan deficit u budžetu 25 milijardi dinara, što je u skladu sa planom koji je Srbija postigla sa MMF, čak i bolji rezultat od planiranog.

"To je ispod 'mastrihta', to je izvanredan rezultat i mi verujemo da može da bude i bolji", rekao je Vučić.

On je naveo da Srbija ima primarni suficit u svakom mesecu, kao i da je u julu ostvarila mali suficit.

Vučić je na početku konferencije za novinare podsetio da je na današnji dan pre godinu dana usvojen Zakon o radu i počele teške, ozbiljne i odgovorne reforme.

Srbijagas po prvi put ne duguje ni dinara Gaspromu

"Srbijagas po prvi put ne duguje Gaspromu ni dinara za tekuće isporučene količine gasa od početka grejne sezone 2014/2015. godine, izjavio je Vučić.

"Nikada nam se ovako nešto nije dogodilo", rekao je Vučić.

On je rekao da se 60 miliona evra ranijih obaveza neće plaćati iz budžeta vlade, već će to Srbijagas rešiti sa svojim dužnicima.

Vučić je rekao da je postignut dogovor sa najvećim javnim i privatnim preduzećima da plaćaju električnu energiju, navodeći da je sa Srpskom fabrikom stakla dogovoreno da u dva navrata plati račune zaključno sa 31. avgustom.

Prema njegovim rečima, do sad nisu kontrolisana plaćanja javnih prema javnim preduzećima, a da će od danas postojati i ta kontrola.

"Za 60 dana Železnice će morati da plate svoje račune EPS, EPS prema Železnici čime ulazimo u neuporedivo zdraviji sistem", rekao je Vučić.

Vaučere tražilo 7.800 ljudi

"Vaučere za letovanje u Srbiji do sada je zatražilo 7. 800 građana", preneo je Vučić.

On je objasnio da je među onima koji su se prijavili za vaučere 78 odsto penzionera, 14 odsto zaposlenih sa primanjima do 16.000 dinara, pet odsto nezaposlenih i jedan odsto ratnih invalida i primalaca socijalne pomoći.

Najtraženije destinacije su banje, kao što su Prolom ili Vrnjačka Banja, ali i Tara, Kopaonik i Divčibare.

Najveći broj prijava došao je iz četiri najveća grada u Srbiji, kao i Sremske Mitrovice.

On je preneo da je u prvih pet meseci ukupan broj dolazaka turista iznosio je 894. 630, što je rast od 13,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, koji je bio dobar period.

Od toga bilo je 514.000 domaćih turista, koji su učestvovali sa 57,5 odsto, a strani 380.552, što je rast od 12,6 odsto.

Ostvareno je, prema njegovim rečima, 2. 405. 597 miliona noćenja, što je rast od 8,4 odsto.

Prosečan boravak turista u Srbiji iznosio je 2,68 dana - domaćih 3,05 dana, a stranih 2,18 dana.

"Očekujemo u narednom periodu dodatni priliv inostranih turista i gostiju iz regiona.

Preduzimamo korake koji bi omogućili da veliki broj turista i zapadne Evrope, islamskih zemalja i Ruske federacije, nađu priliku da svoj odmor i posao provedu u Srbiji", istakao je Vučić.

Zakon koji diže prašinu

Vučić je rekao da je formirao radnu grupu sa ministrom Nikolom Selakovićem na čelu koja će pripremiti zakon o poreklu imovine, čiji će rad lično nadzirati.

Premijer je precizirao da je cilj tog zakona da svi prijave imovinu, i da se državi plati porez.

"To je zakon koji je podigao najviše prašine, čak i u vladi", primetio je Vučić.

Prema njegovim rečima, ne može neko da ima 40 stanova, nekretnina, a da prijavi da prima samo platu od 120.000 dinara.

"Kad odete u kafanu, tražite račun. Ljudi, mi od toga pravimo puteve, bolnice, škole, vrtiće... Kad smo kontrolisali pre neko veče devet splavova, svuda je bilo neprijavljenih radnika, ali zato ima tamo nekih poršea, karera... Ljudi, to su pare države...", rekao je premijer.

On je takođe ukazao na problem da se u privatnom sektoru isplaćuju skromne plate preko računa, a "resto" se daje na crno, te da to takođe više neće moći.

"Ne može više da se isisava krv i pare od države", dodao je premijer.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Biću loš momak. Veći sam MMF od MMF-a

Izvor: Vesti-online.com, 29.Jul.2015

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da povećanje penzija i plata u javnom sektoru neće biti simbolično, ali će, zbog očuvanja fiskalne ravnoteže, biti u manjem procentu od onog koji fiskalni prostor "dozvoljava". "Preuzimam na sebe ulogu lošeg momka", rekao je naš požrtvovani veliki...

Nastavak na Vesti-online.com...

Vučić: Povećanje plata i penzija neće biti simbolično, najviše prosvetarima

Izvor: Blic, 29.Jul.2015

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da povećanje penzija i plata u javnom sektoru neće biti simbolično, ali će, zbog očuvanja fiskalne ravnoteže, biti u manjem procentu od onog koji fiskalni prostor “dozvoljava”...Premijer je rekao da će plate i penzije svima biti povećane...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.