Vlada ima želju da poveća plate i penizje

Izvor: S media, 13.Maj.2010, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada ima želju da poveća plate i penizje

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da Vlada Srbije ima želju da poveća plate budžetskih korisnika i penzije, i da će se mogućnosti za to sagledati u razgovorima sa Misijom Medjunarodnog monetarnog fonda.

"Naše opredeljenje jeste da se ide na povećanje plata i penzija ukoliko svi proračuni, koji su u toku, pokažu da za to imamo kapaciteta", rekao je Cvetković u intervjuu na najnoviji broj nedeljnika NIN.

On je objasnio da se analizira mogućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << povećanja plata i penzija u ovoj godini od sedam odsto što je približno predvidjenoj inflaciji.

Cvetkocić je povodom namere Vlade da proda deo državnih akcija u Telekomu Srbija, rekao da će akcije biti prodate samo ako ponuda bude odgovarajuća i po ceni, i po kvalitetu ponudjača.

"Telekom, srednjoročno posmatrano, nema mogućnost da ostane u državnim rukama, a da bude efikasan kao što će biti ove i možda sledeće godine. To su poslednji trenuci kada mora da promeni vlasnika da bi mogao da se suoči sa konkurencijom", istakao je premijer.

On je reko da Telekom, kao državno preduzeće, ima čitav niz ograničenja, od javnih nabavki do potrebe rešavanja socijalnih pitanja "što je moguće kada je monopolista, ali ne i kada ima konkurenciju".

"Bilo bi strateški pogrešno kada bismo čekali da Telekom počne da gubi tržišnu poziciju i vrednost i tek onda odlučili da ga prodajemo", naveo je premijer za NIN.

Cvetković nije želeo da nagadja o ceni dela državnih akcija u Telekomu, ali je rekao da cene koje su pominjane u javnosti za Vladu nisu prihvatljive. On je dodao da nije konačna odluka da se proda 40 odsto akcija tog preduzeća.

Premijer je najavio da će januara biti ukunut monopol Naftne industrije Srbije (NIS), čime će se rešiti problem cene motornog goriva u Srbiji.

"Kada budemo imali deset 'igrača' na tržištu, konkurencija će odrediti cenu, a mi ćemo samo kontrolisati kvalitet goriva", naglasio je on.

Komentarišući najavljeni antikrizni program Vlade, Cvetković je rekao da je progresno protumačeno da je on povezan sa krizom u Grčkoj.

"Suština tog plana koji sprema Ministrstvo finansija, nije da donese neku novu meru, nego da se omogući Vladi da brže reaguje u slučaju da dodje do pogoršanja situacije", rekao je premijer i naglasio da veruje da Srbiji neće biti potreban antikrizni zakon jer "idemo ka boljim vremenima".

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.