VIŠE NIŠTA NEĆE BITI ISTO! Naučnici danas šalju KILOGRAM u penziju

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Maj.2019, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIŠE NIŠTA NEĆE BITI ISTO! Naučnici danas šalju KILOGRAM u penziju

Kilogram kakav poznajemo, posle 130 godina od kada je ta merna jedinica ustanovljena, odlazi u penziju.

Umesto toga dobićemo novu definiciju koja je, kako naučnici kažu, adekvatnija.

Nakon što je odluka jednoglasno donesena na Konferenciji o težinama i merama u Versaju, krajem prošle godine, promena će danas postati i zvanična.

To nije, kako se navodi, samo sistem po kome mi merimo svet, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << to je takođe i sistem kojim naučnici vode svoja zapažanja.

Sistem koji mora da bude precizan i konstantan, baziran na zakonima univerzuma.

Međutim, četiri od sedam osnovnih mernih jedinica Međunarodnog sistema jedinica (SI) nisu trenutno zasnovane na konstantama fizike: amper, kelvin, mol i kilogram.

- Ideja je da sve jedinice budu bazirane na zakonima fizike, one su po definiciji stabilne i nepromenljive u budućnosti i dostupne svuda - rekao je Teri Kvin, direktor Međunarodnog biroa za mere (BIPM).

Kako se objašnjava, metar je određen rastojanjem svetlosti koja putuje u vakumu u 1/299792458 deliću sekunde. Sekunda je određena vremenom potrebnim da atom cezijuma osciluje 9.192.631.770 puta.

Kilogram je određen - kilogramom. Masa nazvana Međunarodni prototip kilograma (IPK), napravljena 1889. od 90 odsto platine i 10 odsto iridijuma čuvana je u posebnom trezoru u sedištu BIPM.

Zapravo, kilogram je jedina osnovna merna jedinica u SI sistemu koja je definisana fizičkim objektom.

U proteklih nekoliko godina, naučnici su razgovarali o postavljanju novih standarda. Sada su konačno spremni da redefinišu kilogram na osnovu Plankove konstante - odnose energije prema frekvenciji fotona.

- Tek sada možemo da definišemo kilogram u smislu konstante fizike, Plankove konstante, brzine svetlosti i rezonante frekvencije atoma cezijuma - objasnio je Kvin.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.