Ustavni sud BiH razrešio sudiju iz Republike Srpske

Izvor: B92, 14.Jul.2023, 15:14

Ustavni sud BiH razrešio sudiju iz Republike Srpske

Ustavni sud Bosne i Hercegovine razrešio je Zlatka M. Kneževića dužnosti sudije/potpredsednika tog suda na njegov zahtev zbog odlaska u penziju.

Knežević je sudija izabran u Narodnoj skupštini republike Srpske, a u penziju odlazi zaključno sa 2. januarom naredne godine.

Oduku o razrešenju Kneževića Ustavni sud BiH je doneo na jučerašnjoj plenarnoj sednici.

U saopštenju Suda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se navodi da je na sednici odbijena rasprava o predlogu Kneževića za poništenje Odluke Ustavnog suda BiH od 19. juna o izmeni Pravila Ustavnog suda BiH kojom je brisana odredba člana 39. Reč je o odluci kojom odlaganje sednica više neće biti moguće.

To znači da će Ustavni sud donositi odluke i bez prisustva predstavnika izabranih u NS Republike Srpske.

Zbog ove odluke o izmeni Pravila NSRS je donela Zakon o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, koji u Republici Srpskoj nije priznat, taj zakon je poništio, a NSRS je potom usvojila i Zakon o neobjavljivanju Šmitovih odluka u Službenom glasniku Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.