Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2010, 19:36

Teže do penzije, bez izjednačavanja starosne granice

Teže do penzije, bez izjednačavanja starosne granice

BEOGRAD - Šef vladine Radne grupe za reformu penzijskog sistema Radina Todović izjavila je danas da se izmenama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju ne donosi konačna formula oko načina obračuna penzija u 2011. godini i najavila da će o tome biti naknadno odlučeno.

Todović je u izjavi Tanjugu rekla da je danas održan tripartitni sastanak vladine Radne grupe koja radi na izmenama zakona sa predstavnicima sindikata i poslodavaca, na kojem je razmatrana svaka odredba >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koja je predložena da se menja.

Teže do penzije

Predstavnici Vlade, sindikata, Unije poslodavaca i penzionera usaglasili su danas finalnu verziju novog Zakona o penzijskom osiguranju. Tim aktom, većina dosadašnjih uslova za odlazak u penziju, ostvarivanja prava na porodičnu penziju, ali i na beneficirani radni staž biće pooštrena, saznaje B92.

Takođe, od iduće godine uvodi se i novi način obračuna penzija.

Novim zakonom o penzijskom osiguranju država će najviše uštedeti smanjenjem ili ukidanjem beneficiranog radnog staža.

Još se dorađuje sistem revizije radnih mesta i ukidanje beneficija. Ono što je novina je da na svim onim poslovima gde su uslovi rada poboljšani i povećana bezbednost i zaštita na radu neće biti beneficija, kaže Radina Todović.

Penzioneri su ostali nezadovoljni formulom za obračun penzije. Tražili su da se penzije usklađuju po "švajcarskom modelu"- odnosno pola sa rastom zarada, a pola sa troškovima života.

Ipak, kako kaže Todovićeva, konačni dogovor je da će se njihova primanja usklađivati samo sa rastom troškova života.

Bez izjednačavanja žena i muškaraca

"Vodili smo računa o dogovorima MMF-a sa vladom i imali smo u vidu i zaključak Vlade Srbije, vezano za reformu penzionog sistema", ukazala je Todović i podsetila da postoji dogovoreni okvir sa MMF-om da se penzije usklađuju sa rastom troškova života.

"Ako raste BDP više od četiri odsto, i penzije će se usklađivati i za taj procenat. Obaveza je Vlade da učešće neto penzija u troškovima BDP smanji sa 13 na 10 odsto, do 2015. godine", podsetila je Todović.

Ona je kazala da nije predviđeno izjednačavanje starosne granice žena i muškaraca za odlazak u penziju, kako su to preneli neki mediji.

"Žene ostvaruju pravo na starosnu penziju kada navrše 60 godina života i najmanje 15 godina staža, a muškarci 65 godina života i 15 godina staža. Do izjednačavanja starosne granice između muškaraca i žena nije došlo izmenama i dopunama ovog Zakona, već će ostati postojeći sistem", objasnila je Todovićeva.

Ona je objasnila da je izmenama povećana starosna granica sa 53 na 58 godina, za muškarce i da će to povećanje startovati od 2011. godine, po četiri meseca godišnje, sve do 2020. godine, napominjući da će muškarci i po novom zakonu morati da rade 40 godina kao i da sada.

Žene su punu penziju do sada sticale sa 35 godina radnog staža, a po predloženom modelu, one žene koje budu odlazile u penziju 2023. godine, moraće da imaju 38 godina staža, ukoliko žele da primaju punu penziju, a potrebne godine staža će se povećavati postepeno počev od 2011. godine za po četiri meseca godišnje.

Ona je istakla da je novim izmenama predložena izmena uslova za ostvarivanje prava na porodičnu penziju, tako da se starosna granica kod žena povećava sa 50 na 53 godine, a kod muškaraca sa 55 na 58 godina, postepeno šest meseci, od 2011. godine.

Značajni ekonomski efekti izmena

Povećana je i starosna granica za pojedina ovlašćena lica koja su ostvarivala pravo pod povoljnijim uslovima, kao što su MUP i BIA, sa 53 na 55 godina.

"Povećan im je i staž za ostvarivanje prava na penziju, sa 20 na 25 godina", navela je ona.

Što se tiče obračuna penzije, odnosno godišnjeg ličnog koeficijenta, prestaje pravo za MUP i BIA da im se za obračun visine penzije uzima zarada iz godine koja prethodi godini ostvarivanja prava, već se uzima zarada od 1996. godine, pa se primenjuje bodovni sistem kao i za ostale kategorije osiguranika.

"MUP koji do sada nije imao pravilnik o beneficiranom radnom stažu, to će sada morati da uradi, s tim što po njihovom predlogu, biće znatno smanjen broj radnih mesta na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem. Po mišljenju predstavnika MUP-a to bi bilo negde više hiljada manje", rekla je ona.

Na pitanje da li su procenjeni ekonomski efekti najavljenih izmena, Todović je rekla da se ti obračuni pripremaju i da će biti predstavljeni MMF-u i Svetskoj banci.

"Za svaku izmenu Zakona su urađeni ekonomski efekti i oni će se videti na duži vremenski period. Oni će sada, u startu, biti neznatni, ali na dužem vremenskom periodu će se pokazati da su uštede velike", ocenila je Todović.

Svi bi mi voleli da imamo i plate i penzije veće, ali uzimajući u obzir ekonomsku situaciju u državi, penzioneri i radnici moraju da dele istu sudbinu, ukazala je ona.
Pogledaj vesti o: Formula 1

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


 I drugi pišu o ovome:
 Povezane vesti

Duži put do penzije

Izvor: Večernje novosti, 26.Jan.2010, 21:35

Radna verzija Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju u završnoj fazi. Podizanje starosne granice i staža, oštriji uslovi za beneficije

Nastavak na Večernje novosti...

Na proveri nova formula

Na proveri nova formula

Izvor: Politika, 27.Jan.2010

Novi predlog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju trebalo bi najkasnije početkom marta da se nađe pred Vladom Srbije. Do tada bi morao da bude definisan i način usklađivanja penzija, kao i donja granica ispod koje te prinadležnosti ne bi smele da padaju, potvrdio je juče za „Politiku”...

Nastavak na Politika...

Nema dogovora oko penzija

Nema dogovora oko penzija

Izvor: Vesti-online.com, 28.Jan.2010, 15:21

Na sastanku Radne grupe za reformu sistema penzijsko-invalidskog osiguranja nije postignuta saglasnost o sadržaju nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, saopštio je u četvrtak Savez samostalnih sindikata Srbije.

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.