Izvor: Beta, 06.Dec.2010, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska privreda na uzlaznoj putanji

BEOGRAD, 6. decembra 2010. (Beta) - Analitičari Erste banke Srbija za 2010. godinu Srbiji prognoziraju ekonomski rast od 1,6 odsto a sledeće godine očekuju dalje ubrzanje, uglavnom zahvaljujući domaćoj tražnji, na oko tri odsto.

Budući privredni rast u velikoj će meri zavisiti od dinamike lične potrošnje i izvoza, navodi Erste banka u izveštaju o Srbiji dodajući da su njeni analitičari i dalje oprezni u pogledu lične potrošnje.

Rizici u domenu lične potrošnje su, kako se ističe, donekle oslabili, s obzirom na odmrzavanje zarada u javnom sektoru i penzija od 2011, medjutim, smetnja rastu potrošnje i dalje će biti loše stanje na tržištu rada.

Erste banka očekuje da srpski izvoz zadrži solidnu dinamiku jer je perspektiva EU i dalje, kako ocenjuju, prilično dobra. Za iduću godinu analitičari te banke predvidjaju da će važnu ulogu u definisanju oporavka igrati ubrzanje investicija, pri čemu će u centru pažnje biti javne investicije i privlačenje direktnih stranih ulaganja.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Erste banka: Uzlazna putanja srpske privrede

Izvor: EMportal, 06.Dec.2010

Analitičari Erste banke Srbija za 2010. godinu Srbiji prognoziraju ekonomski rast od 1,6 odsto a sledeće godine očekuju dalje ubrzanje, uglavnom zahvaljujući domaćoj tražnji, na oko tri odsto.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.