Dogovor sindikata i ministarstva

Izvor: B92, 05.Avg.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor sindikata i ministarstva

Beograd, Kragujevac -- Ministarstvo ekonomije prihvatilo je u načelu socijalni program za radnike Zastave, kažu u sindikatu te fabrike.

Predsednik Samostalnog sindikata "Zastave" Zoran Mihajlović je, nakon sastanka sa ministrom ekonomije Mlađanom Dinkićem, izjavio da je Ministarstvo prihvatilo predlog sindikata o otkupu radnog staža radnika kojima je ostalo pet godina do penzije i obećalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će to kroz zakonski predlog biti uvedeno i u drugim preduzećima u procesu privatizacije.

Mihajlović je izjavio da su i drugi detalji predloženog socijalnog programa prihvaćeni, kao i da će se ići na dalje usaglašavanje do 20. ili 21. avgusta, kada se očekuje da socijalni program bude i potpisan.

On je napomenuo da će vlada preuzeti obavezu doplate radnog staža za radnike, a izglasavanje tog zakonskog predloga očekuje se u oktobru.

Predsednik sindikata je dodao da ni ovoga puta predstavnici sindikata nisu videli ugovor jer, kako im je objašnjeno, on je na prevođenju i ima oko 200 stranica.

"Rečeno nam je i da Italijani sa tom završnom verzijom ugovora dolaze 18. avgusta i da ćemo 20. i 21. avgusta dobiti tu konačnu verziju", rekao je Mihajlović.

Na pitanje da li će to što otkup radnog staža neće biti utanačen do 18. avgusta uticati na samo potpisivanje ugovora, on je odgovorio da neće.

Mihajlović je dodao da se samo potpisivanje ugovora između vlade i "Fijata" očekuje u prvoj polovini septembra, da nakon toga sledi "Fijatovo" anketiranje radnika koje će trajati dva meseca.

On je dodao da ocekuje da će raditi fabrika rezervnih delova, ali i da do novembra odnosno decembra ne očekuje da počne rad "Zastave" za "Fijat".

Zahtevi sindikata su da nijedan radnik ne bude otpušten, da država finansira dokup staža za oko 900 radnika kojima je ostalo do pet godina do penzionisanja.

Oni traže i da pojedinačni kolektivni ugovor obavezuje i novog poslodavca tako da svi radnici, koji ne budu angažovani u novoj fabrici dobijaju plate dok se ne nađe rešenje za njih.

Socijalnim programom sindikata predviđeno je i da plata kod novog poslodovca ne bude manja od sadašnje, koja u proseku iznosi 24.000 dinara, a tu su i zahtevi koji se tiču uslova na radu i mera zaštite bezbednosti radnika.

Delegacija sindikalaca iz "Zastave" boravila je u Beogradu 29. jula i tada im je prezentovana verzija ugovora sa "Fijatom" na oko stotinak stranica, ali na engleskom jeziku.

Državni sekretar Ministarstva ekonomije Nebojša Ćirić najavio je za prvu sedmicu septembra potpisivanje ugovora između Vlade Srbije i "Fijata" o zajedničkom ulaganju u "Zastavu".

Najavljeno je i da će Zoran Mihajlović u Torinu potpisati zajednički kolektivni ugovor sa sindikalnim liderima "Fijatovih" fabrika u svetu.

Predstavnici vlade i "Fijata" su 30. aprila potpisali Memorandum o zajedničkom ulaganju u kragujevačku "Zastavu", prema kome bi torinska fabrika uložila 700 miliona evra i postala vlasnik 70 odsto kapitala, a preostalih 30 odsto zadržala bi država Srbija.

Lokacije za Fijatove kooperante do kraja godine

Gradski stručnjak za privredu i privatizaciju u Kragujevcu Vlado Vučković izjavio je Tanjugu da će prva grupa od oko 10 Fijatovih kooperanata graditi fabrike van kruga Zastave, na lokaciji koju će grad kompletno urediti do kraja godine.

On je rekao da će ta lokacija najverovatnije biti Kormansko polje, a fabrike će se prostirati na 45 hektara.

Vučković, koji je i član radne grupe za infrastrukturu u pregovorima sa Fijatom, kazao je da "konačan dogovor oko lokacija za kooperante još nije postignut" i da se još uvek razmatraju dve lokacije, pored Kormanskog polja, potencijalna lokacija je i napušteni vojni kompleks u naselju Divostin.

Memorandumom sa Fijatom, koji je potpisan 6. maja, grad Kragujevac je preuzeo obavezu da će obezbediti i kompletno urediti zemljište za potrebe italijanske kompanije.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

„Laste“ uskoro lete za Irak

Izvor: Blic, 04.Avg.2008, 15:37

Predsednik Samostalnog sindikata fabrike aviona „Utva" Slobodan Kostić zatražio je od predsednika Srbije Borisa Tadića odgovor zašto ovo preduzeće nije dobilo subvencije koje im je Ministarstvo ekonomije obećalo u aprilu. Subvencije je obećao ministar odbrane Dragan Šutanovac kako bi ova...

Nastavak na Blic...

Danas sastanak sindikalaca "Zastave" i Dinkića

Izvor: Kurir, 05.Avg.2008

BEOGRAD, 5. avgusta (Tanjug) - Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i predstavnici samostalnog sindikata kragujevačke "Zastave" održaće danas sastanak u Beogradu, potvrđeno je Tanjugu u tom Ministarstvu. Predsednik Samostalnog sindikata "Zastave" Zoran Mihajlović izrazio je nadu...

Nastavak na Kurir...

Socijalni program za radnike "Zastave" u načelu prihvaćen

Izvor: Kurir, 05.Avg.2008

BEOGRAD, 5. avgusta (Tanjug) - Predsednik Samostalnog sindikata "Zastave" Zoran Mihajlović izjavio je danas da je Ministarstvo ekonomije, u načelu prihvatilo predlog sindikata o otkupu radnog staža radnika kojima je ostalo pet godina do penzije i obećalo da će to kroz zakonski predlog biti uvedeno...

Nastavak na Kurir...

Sindikat Zastave zadovoljan razgovorom sa Dinkićem

Izvor: Kurir, 05.Avg.2008

KRAGUJEVAC, 5. avgusta 2008 (Beta) - Rukovodstvo sindikata fabrike automobila Zastava zadovoljno je današnjim razgovorom sa ministrom ekonomije Mlađanom Dinkićem koji je prihvatio sve tačke socijalnog programa koji su predložili sindikalci. Predsednik sindikata Zoran Mihajlović kazao je agenciji...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.