Slovenačke penzije stižu na jesen?

Izvor: Politika, 04.Maj.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenačke penzije stižu na jesen?

Ministri rada Srbije i Slovenije trebalo bi 12. i 13. maja da počnu pregovore o potpisivanju sporazuma o socijalnom osiguranju na koji se čeka bezmalo deceniju

Za srpske penzionere koji su deo staža ostvarili u bivšoj jugoslovenskoj republici Sloveniji, i po tom osnovu imaju pravo na deo slovenačkih prinadležnosti, stižu ohrabrujuće vesti.

Ministar rada Rasim Ljajić trebalo bi 12. i 13. maja u Ljubljani da razgovara sa slovenačkim kolegom Ivanom Svetlikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kako bi se konačno dogovorili o zaključivanju sporazuma o socijalnom osiguranju između dve države.

Rade Savićević, rukovodilac Grupe za međunarodne sporazume o socijalnom osiguranju u Ministarstvu rada, potvrdio je juče za „Politiku” da bi naredne nedelje dva ministra trebalo da se sastanu i dogovore o ubrzanom potpisivanju ovog dokumenta koji bi omogućio da oko 10.000 srpskih korisnika koji su pre raspada Jugoslavije radili u Sloveniji počnu da primaju penzije iz te zemlje.

Razgovori o isplati penzija trebalo bi da rezultiraju usaglašavanjem sporazuma o socijalnom osiguranju posle čega bi i bio potpisan, kaže Savićević.

„Nacrt teksta sporazuma između Slovenije i Srbije je već napravljen i gotovo da nema razlika, što bi dodatno trebalo da olakša pregovaranje dve strane”, napominje on i dodaje da je ovaj dokument identičan onom koji je Srbija već potpisala sa svim ostalim bivšim jugoslovenskim republikama. Ukoliko pregovori budu išli predviđenim tokom, realno je očekivati da do potpisivanja dođe na jesen, čime bi se konačno stekli uslovi za početak isplate slovenačkih penzija.

„Potpisivanjem ovog sporazuma oštećeni penzioneri bi ostvarili i druga prava iz socijalnog osiguranja”, kaže Savićević.

Posle potpisivanja, sporazum mora da bude ratifikovan i u skupštini Srbije i Slovenije.

Prvi pregovori sa slovenačkim fondom počeli su još 2001. godine. U Ministarstvu rada ukazuju na to da više nema ni formalne prepreke što su Slovenci navodili kao razlog zbog koga pregovori nisu nastavljeni, a to su bili podaci o licima na koja bi se sporazum odnosio.

U Fondu PIO podsećaju da postoje dve grupe oštećenih. Jedni koji su pravo na penziju ostvarili u Sloveniji pre 1991. godine, a sada žive u Srbiji. Njih je više stotina i oni umesto slovenačkih penzija, po Uredbi Vlade Srbije, primaju akontaciju srpskog penzijskog fonda, koje su inače znatno niže od slovenačkih penzija. Minimalna penzija u Sloveniji, kako tvrde oštećeni penzioneri, iznosi oko 500 evra, dok je prosečna srpska oko 21.700 dinara. Drugu grupu čine penzioneri koji su penzionisani posle 1991. godine, a imaju deo staža u Sloveniji. Njima je Fond penzijsko-invalidskog osiguranja Srbije staž ostvaren u Sloveniji priznao na svoj teret. Prave iznose penzija dobijaju samo retki koji po svoj novac odlaze u Sloveniju.

U Udruženju oštećenih penzionera Slovenije kažu da su oni mesečno zbog neisplaćivanja penzija iz Slovenije oštećeni za oko 1,7 miliona evra.

J. Petrović

[objavljeno: 05/05/2009]
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.