Izvor: Radio 021, 28.Nov.2019, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Srbije usvojila budžet za 2020.

Skupština Srbije usvojila je danas budžet za 2020. godinu kojim su predviđena povećanja plata i penzija, ali i veća izdvajanja za kapitalne investicije koje će podstaći dalji rast BDP-a.

Budžetom su predviđeni ukupni prihodi od 1.314,5 milijardi dinara i rashodi u visini 1.334,7 milijardi dinara, što daje deficit od 20,2 milijarde dinara, odnosno 0,3 odsto BDP-a. Za sledeću godinu projektovan realni rast privrede je četiri odsto.

Ovim budžetom se završava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << proces konsolidacije javnih finansija i označava se početak razvoja, rekli su tokom načelne rasprave predsednica vlade Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali.

U budžetu je izdvojeno 295,4 milijarde dinara na plate, kao i 581,2 milijarde dinara na penzije. Prema tzv. švajcarskoj formuli, penzije će sledeće godine rasti za 5,4 odsto.

Plate u javnom sektoru povećane su od osam do 15 odsto od 1. novembra 2019. godine i sredstva za to su obezbeđena i u sledećoj godini. Od 1. januara povećana je i minimalna cena rada za 3.000 dinara i iznosiće 30.022 dinara.

U budžetu za 2020. predviđaju se do sada najveća izdvajanja za kapitalne investicije, oko 260 milijardi dinara, što će podstaći i dalji rast BDP-a. Izdvojena su sredstva za Moravski koridor, deonicu Pojate - Preljina, za izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo, za izgradnju saobraćajnice Ruma - Šabac - Loznica, zatim za deonicu Obrenovac - Ljig, za deonicu Surčin - Obrenovac, kao i za deonicu Novi Beograd - Surčin, za beogradsku obilaznicu (deonica most preko reke Save kod Ostružnice - Bubanj potok), brzu saobraćajnicu Novi Sad - Ruma, zatim za deonicu Preljina - Požega.

Povećan je iznos za unapređenje infrastrukture za zaštitu životne sredine sa ovogodišnjih 23,7 milijarde dinara, na 59,4 milijardi dinara za sledeću godinu, a takođe su povećana i sredstva za lečenje retkih bolesti na 2,4 milijarde dinara.

Više će se ulagati i u obrazovanje i inovacije, pa je tako za projekat "Povezane škole i digitalne udžbenike" planirano oko četiri milijarde dinara. To će omogućiti da se na brzi internet poveže još 500 škola i da se uvede još 10.000 digitalnih učionica tako da će u septembru 2020. biti ukupno 1.000 škola sa brzim internetom u svakoj učionici i ukupno 20.000 učionica sa digitalnim udžbenicima po čitavoj Srbiji.

Kao podrška razvoja nauke udvostručena su sredstva za Fond za nauku na milijardu dinara.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.