Sindikati nezadovoljni razgovorima sa MMF-om

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Avg.2010, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati nezadovoljni razgovorima sa MMF-om

BEOGRAD -

Sindikati u Srbiji nisu zadovoljni razgovorima sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o izmenama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, i neće odustati od dalje borbe za bolji zakon, rekla je danas predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić.

"Sindikati ne mogu da budu zadovoljni ovim razgovorom. Očekivali smo tako nešto", rekla je agenciji Beta Ranka Savić posle dvočasovnog sastanka predstavnika sindikata sa predstavnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << MMF-a.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda ostaje pri stavu da se penzije i plate u javnom sektoru ne mogu odmrzavati pre aprila 2011. godine, jer za to nema prostora u budžetu, izjavila je danas Tanjugu sekretar Veća samostalnih sindikata Srbije Slavica Savić.

Posle razgovora sa predstavnicima MMF-a, koju je predvodio šef misije Albert Jeger, Savićeva je rekla da su predstavnici pet sindikata bili rezignirani i ogorčeni zbog toga što ih Vlada Srbije i MMF nisu konsultovali prilikom donošenja nacrta zakonskog rešenja o penzionom sistemu, zbog čega su izneli niz kritika vezanih za njegovu sadržinu.

Ona je objasnila da će, posle usvajanja ovakvog penzionog zakona, svi novi penzioneri biti u neravnopravnom položaju u odnosu na one koji su ranije ostvarili to pravo, jer će se prve prinadležnosti građana koji tek budu odlazili u penziju - snižavati.

Prema tom zakonskom predlogu, u 2011. i 2012. godini će se povećavati jedino penzije poljoprivrednika, koje su ionako najniže, dodala je ona.

"Pre svega, ne odgovara nam stopa zamene poslednje zarade i prve penzije. Opšti bod treba da se usklađuje sa prosečnom zaradom (u Republici) jedanput ili dva puta godišnje, što uopšte nije predviđeno na takav način", objasnila je Savićeva i dodala da je neprihvatljivo rešenje o indeksaciji penzija.

Sindikati su jedinstveni u stavu da rast penzija mora da prati rast troškova života i rast zarada, 50 plus 50 odsto, po principu "švajcarske formule", navela je Savićeva i napomenula da sindikati ne bi insistirali na "švajcarskoj formuli" ukoliko bi se prihvatio njihov zahtev da penzije ne mogu biti manje od 60 odsto prosečne zarade u Srbiji.

Savićeva je rekla da su kritike sindikata upućene i zbog toga što je penzioni sistem veoma pogoršan, "zaslugom vlade, Poreske uprave i nekih drugih institucija", koji nisu koristili legalna sredstva da omoguće normalno punjenje penzionih fondova.

Predstavnici MMF-a nisu prihvatili sugestije sindikata na predloženi zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju, rekla je Savićeva i prenela konstataciju misije MMF-a da su te sugestije sindikalci trebali da iznesu na početku, kada je misija MMF-a došla u Beograd, a ne sada kada se bliži kraj njihove posete i zvaničnih razgovora.

"Čak je gospodin Jeger rekao da je zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju vrlo blag i ako sindikati naprave blokadu (usvajanja) tog zakona, da će možda neki od narednih biti još tvrđi, kako je on rekao", kazala je Savićeva.

Ona je prenela ocenu Jegera "da je sindikat deo rešenja problema i deo sistema".

Predstavnici Svetske banke su predložili da će svoje analize o socijalnoj politici i o predlogu zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju uputiti predstavnicima sindikata i zajednički razmotriti trenutno stanje u tim oblastima.

Odgovarajući na pitanje da li je na sastanku bilo reči o odmrzavanju plata i penzija, Savićeva je prenela ocenu predstavnika MMF-a da "oni ne vide u budžetu nikakav prostor za to, niti im je iko pokazao da ga ima".

Savićeva je prenela procenu MMF-a da tek u aprilu 2011. godine može, eventualno doći do odmrzavanja penzija i plata u javnom sektoru.

Sastanku u Narodnoj banci su prisustvovati predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije, Konfederacije slobodnih sindikata, Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, Udruženog sindikata Srbije "Sloga" i Industrijskog sindikata Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.