Sindikat danas odlučuje o daljim akcijama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Nov.2010, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikat danas odlučuje o daljim akcijama

BEOGRAD -

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović izjavio je da će udruženi sindikati danas odlučiti da li će nastaviti prikupljanje potpisa za smenu Vlade Srbije.

"Sindikati se sastaju u 15 časova, do kada ćemo čekati odgovor Vlade na naše zahteve vezane za izmene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju. Od odgovora Vlade zavisi kakve će biti dalje akcije sindikata", rekao je Orbović za Betu.

Najvažniji zahtev >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sindikata je da se u izmene zakona uvrsti zaštitna klauzula da prosečna penzija ne bude niža od 60 odsto prosečne plate. Sindikati insistiraju i da se rudarima obezbede povoljniji uslovi za penzionisanje i obračun radnog staža.

Vlada je načelno prihvatila zahteve sindikata, ali o njima treba da se izjasni i Međunarodni monetarni fond (MMF), koji je odobravanje tekućeg kreditnog aranžmana sa Srbijom uslovio usvajanjem ranije dogovorenih zakonskih rešenja o penzijsko-invalidskom osiguranju, gde nema zaštitne klauzule da prosečne penzije ne mogu biti manje od 60 odsto prosečne plate u Srbiji.

U kancelariji MMF-a u Beogradu agenciji Beta danas nisu mogli da kažu kakav će biti stav te institucije o zahtevu sindikata.

Sindikati su obustavili ranije najavljenu akciju prikupljanja potpisa za smenjivanje Vlade Srbije pošto nije postignut dogovor o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Pregovori sindikata i Vlade počeli su 29. oktobra, kada je dogovoreno da minimalna penzija u Srbiji bude najviše do 27 odsto prosečne zarade.

Vlada Srbije je 22. oktobra povukla iz skupštinske procedure izmene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, uz najavu da će sa taj dokument ubrzo ponovo naći pred poslanicima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.