Sa MMF-om i o platama i penzijama

Izvor: B92, Tanjug, 17.Maj.2010, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa MMF-om i o platama i penzijama

Beograd -- Tokom pregovora sa MMF-om biće razmotreno i povećanje plata i penzija, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Premijer Srbije Mirko Cvetković i ministarka finansija Diana Dragutinović dogovorili su sa predstavnicima MMF-a da se u okviru četvrte revizije kreditnog aranžmana razmatra i mogućnost povećanja plata i penzija.

Moguće odmrzavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << plata i penzija, kao i fiskalnih posledica, kako je navedeno, biće razmatrano sa stanovišta procene ekonomskih kretanja do kraja godine.

U naredne dve nedelje predstavnici vlade će sa misijom MMF-a razgovarati o primeni dogovorenih mera.

Vlada Srbija je ovaj put delegaciju MMF-a dočekala bez napetosti. Osmesi i srdačna pozdravljanja pred televizijskim kamerama treba da uvere javnost u Srbiji da je sve pod kontrolom.

Za to se dodatno pobrinuo i sam premijer koji je poručio da smo statistički izašli iz krize.

"Sadašnji trenutak jeste da smo mi formalno i statistički izašli iz krize, kada kažem statistički, mi imamo porast BDP-a oko 1 odsto. Ali to je samo statistički, na životima ljudi to se ne ogleda, oni i dalje imaju teškoće”, rekao je on na predavanju slušaocima Škole nacionalne odbrane.

Ipak, Srbija se obavezala da će do ove posete MMF-a smanjiti državnu potrošnju i otpustiti višak činovnika. To do danas nije urađeno.

Analitičari su skeptični da u budžetu može da se nađe novac za povećanje plata u javnom sektoru i penzija.

"Prostora nema, jedino da povećaju zaduženje, a onda da se na račun budućih generacija troškari i izjedamo to malo supstance što je ostalo. Ali to prvo nije ekonomski racionalno, a problematično je i sa moralne tačke gledišta”, smatra nekadašnji profesor Ekonomskog fakulteta Ljubomir Madžar.

"Zakon o fiskalnoj odgovornosti biće svakako jedan od zahteva MMF-a. Mislim da već znamo kako će to da izgleda. Naravno, mislim da će MMF da potencira i neke negativne stvari, kao što su nivo investicija koji je nezadovoljavajući”, očekuje Goran Nikolić iz Instituta za evropske studije.

U danu kada su počeli pregovori sa MMF-om dinar je prešao granicu od 100 dinara. Premijer Cvetković kaže da je to tekući problem, a rešenje za to je potražio od poljskog potpredsednika.

"Ja ga prosto pitam, šta ste vi to uradili? Daj da i mi to uradimo. On kaže mi smo devalvirali valutu. Ja kažem, i? On kaže čim smo to uradili odjednom je izvoz bio isplativ, pala je domaća tražnja, mi smo povećali izvoz i nije bilo nikakvih problema. Ali kako su prošli ovi što su se zadužili? Normalno, oni su zaduženi u zlotima”, objašnjava Cvetković.

Neformalni dogovor između Vlade Srbije i predstavnika MMF-a je da se o pregovorima ne govori javno dok se ne završe.

Krkobabić: Penzije usklađivati sa zaradama u javnom sektoru

Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić je istakao u razgovoru sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda, koju predvodi Albert Jeger, da ostaje pri ranije dogovorenim stavovima sa tom misijom da se penzije u Srbiji od naredne godine usklađuju sa rastom zarada u javnom sektoru.

"Krkobabić je izrazio principijelan stav da ostaje pri dogovorenim elementima prethodnih razgovora s misijom MMF-a aprila ove godine.

Konkretno, to znači da se penzije u Srbiji od naredne godine usklađuju s rastom zarada u javnom sektoru", navedeno je u saopštenju iz Krkobabićevog kabineta.

U razgovoru s predstavnicima MMF-a, potpredsednik Vlade Srbije je naglasio i da sporazum ne sme da dovede u pitanje sudbinu onih kategorija stanovništva koje se u vreme ekonomske krize nalaze na granici egzistencijalnog minimuma.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.