Rezovi subvencija i investicija

Izvor: RTS, 11.Jun.2013, 20:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rezovi subvencija i investicija

Nema ni zamrzavanja, niti smanjenje plata i penzija, dok će njihov dalji rast u 2014. godini biti u skladu s rastom privrednih aktivnosti, dogovorili se lideri vladajuće koalicije. Da bi se minus u kasi stavio pod kontrolu, potrebne su uštede od 40 milijardi dinara, što podrazumeva rezove u svim ministarstvima - od subvencija preko nabavki do investicija. O detaljima u nedelju.

Posle četvrtog sastanka lidera vladajuće >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koalicije o paketu ekonomskih mera, saopšteno je da je postignut dogovor da ove godine nema ni zamrzavanja, niti smanjenje plata i penzija, dok će njihov rast u 2014. godini biti u skladu s rastom privrednih aktivnosti. Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavljuje mere i strukturne reforme koje bi trebalo da omoguće ravnotežu između štednje u javnom sektoru i podsticaja privatnom sektoru. Konačan dogovor o uštedi 40 milijardi dinara - za vikend.

Jutarnji sastanak u Vladi, pored Ivice Dačića, Aleksandra Vučića, Mlađana Dinkića i Jovana Krkobabića, okupio je guvernerku Jorgovanku Tabaković i prvog poreznika Ivana Simiča. Nakon tri i po sata, saopšteno je da dogovora o paketu ekonomskih mera - ima.

"Ove godine se ne planira ni zamrzavanje ni smanjenje plata i penzija, dok će njihov dalji rast u 2014. godini biti u skladu sa rastom privrednih aktivnosti. Na sastanku je dogovoren i akcioni plan za racionalizaciju javne uprave i javnih preduzeća, kao i načelni elementi sveobuhvatne strukturne reforme, koja će biti sprovedena do kraja godine", navodi se u saopštenju.

Da bi se minus u kasi stavio pod kontrolu, potrebne su uštede od 40 milijardi dinara, što podrazumeva rezove u svim ministarstvima - od subvencija preko nabavki do investicija.

Ministar Dinkić je u Čačku izjavio da će predložene mere podstaći privatni sektor i uvesti red u administraciju.

"Napravićemo analizu, a na jesen izaći sa programom za racionalizaciju broja zaposlenih u javnom sektoru koji treba da se uskladi sa realnim mogućnostima privrede, jer je privreda ta koja na svojim leđima nosi sve ljude u administraciji", kaže ministar Dinkić.

Ono što ministar nije rekao, a nije navedeno ni u saopštenju, jeste kakva je sudbina "Telekoma" i reforme penzionog sistema.

Nedelja veče je poslednji rok za konačan dogovor i usaglašavanje, u međuvremenu će se razgovarati sa sinikatima, privrednicima, a već u ponedeljk krenulo bi se u izradu rebalansa.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.