Revizijom u FBiH otkriveno 929 lažnih ratnih vojnih invalida

Izvor: Glas javnosti, 08.Okt.2011, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Revizijom u FBiH otkriveno 929 lažnih ratnih vojnih invalida

SARAJEVO - Revizijom korisnika invalidnina i penzija pod povoljnijim uslovima, koja je u Federaciji BiH izvršena u aprilu, maju i junu, pravo na ove naknade izgubilo je 929 korisnika, od čega 584 pripadnika bivše Armije BiH i 345 pripadnika HVO-a, za koje je utvrđeno da su ih primali nezakonito, potvrđeno je iz federalnog Ministarstva za pitanja boraca.

Resorni ministar Zukan Helez rekao je da je na ovaj način u federalnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << budžetu ušteđeno oko četiri miliona maraka. Na spisku nelegalnih korisnika boračko-invalidske zaštite, odnosno lažnih ratnih vojnih invalidima, ima i ministara, poslanika, gradonačelnika, pa čak i više od desetoro službenika Ministarstva za pitanja boraca FBiH.

Helez je rekao da će ministarstvo kojem je na čelu reviziju "isterati do kraja" i otkriti sve nelegalne korisnike, bez obzira o kome se radi i kojoj je komponenti bivše Vojske FBiH pripadao. Prema procenama resornog federalnog ministarstva, oko 50 odsto korisnika povoljnih penzija ovo pravo ostvarili su samo na osnovu izjave dva svedoka.

Ministar je potvrdio da u FBiH postoje interesno-kriminalni lobiji koji na sve moguće načine pokušavaju da zaustave reviziju, a radi se, kako je rekao, o grupama uvezanih ljudi koji su ciljano i nezakonito uvodili korisnike u pravo koje im po zakonu ne pripada, a to su lekari i pojedini komandanti koji su pripadnicima Armije BiH i HVO-a davali lažne potvrde na osnovu kojih im je priznata invalidnost.

"Od početka korišćenja invalidskih naknada, a to je od 1995, 1996. i 1997. godine, budžet FBiH oštećen je za više od 100 miliona maraka, ne računajući interes koji su pojedini korisnici imali za uvoz automobila bez plaćanja carine i poreza", rekao je Helez i dodao da korisnici kojima su revizijom ukinute ove naknade imaju pravo žalbe i sudskog odlučivanja.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.