Privatni sektor zaposlio 90.000 ljudi

Izvor: GdeInvestirati.com, 21.Jan.2015, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privatni sektor zaposlio 90.000 ljudi

BEOGRAD - Tokom prethodne godine u privatnom sektoru u Srbiji posao je našlo oko 90.000 ljudi, rečeno je danas na prezentaciji časopisa Makroekonomske analize i trendovi.

Ova brojka značajno je uticala i na podatak da je ove godine stopa nezaposlenosti u Srbiji smanjena za četiri odsto.

Ekonomista Stojan Stamenković izjavio je da masa zarada stagnira i pored smanjenja dela plata i penzija >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << i da to nije rezultat stvarnog obima proizvodnje već prelaska iz sive zone u legalne tokove.

Stamenković je povodom navoda vlasti da stopa nezaposlenosti pada, kazao da to nije odraz stvarne stope nezaposlenosti već da je u pitanju statistički fenomen.

On je napomenuo da pad nezaposlenosti zavisi od rasta bruto domaćeg proizvoda i rasta investicija.

Ekonomista Miladin Kovačević saglasan je da je pad stope nezaposlenosti od oko 4 odsto statistički fenomen. Prema njegovim rečima, ova brojka nije dobijena praćenjem relanih indikatora kao što je BDP i obim industrijske proizvodnje.

Kovačević navodi da se detaljnijim računanjem vide četiri bitna faktora koji su uticali na ovu brojku.

Prvi je veći broj ljudi koji su napustili kontigent aktivnih nezapslenih koji traže posao. Taj deo stanovništa smanjuje broj nezaposlenih ali ne povećava stopu zaposlenostii. Kovačević kaže je deo tog stanovništa bio angažovan na nekim sezonskim poslovima.

Drugi faktor je veći broj zaposolenih u privatnom sektoru (oko 90.000). Zabeležen je i blagi rast zaposlenosti u javnom sektoru (reč je o ljudima koji su bili privremeno angažovani na javnim radovima npr). Zatim, na brojku je uticalo i to što se u 2014. povećao broj radnika u sivoj zoni.

"Sve zajedno, stopa nezaposlenosti radikalno je pala kao posledica povećanja zaposlenih u privatnom sektoru i dela u javnom, zatim izvezatan rast zaposlenih u sivoj zoni i izlaza stanovništa iz zone nezaposlenosti", rekao je Kovačević.

U analizi časopisa MAT objašnjava se da je negativan aspekt rasta zaposlenosti jeste konstantan rast neformalnog sektora , gde je od februara do novembra zaposleno dodatnih 115.000 lica. Pored zapošljavanja novih lica, neformalni sektor se širio i na račun formalnog sektora. Zaposleni u sektoru poljoprivrede sve češće prelaze iz formalnih tokova u sivu zonu, pa je tako broj lica koji u ovom sektoru rade "na crno" u novembru 2014. bio skoro 10 odsto veći u odnosu na oktobar 2013.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.