Poslednji radni dan vozača školskog autobusa

Izvor: RTS, 28.Sep.2017, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednji radni dan vozača školskog autobusa

Ovih dana Rade Radaković iz Studenice kod Kraljeva proslavio je 65. rođendan i odlazak u penziju posle četiri decenije radnog staža. U ranoj mladosti vozio je autobus u Ibarskim rudnicima i studeničkoj zemljoradničkoj zadruzi, a poslednjih 27 godina prevozio je đake od Rudna do škole u Studenici bez ijednog saobraćajnog udesa.
I poslednji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << radni dan za upravljačem đačkog autobusa Radu Radakoviću bio je kao svi prethodni. Ustao je u osvit zore, pregledao svoj autobus i krenuo kroz rudjanske vrleti.

"Vožnja nikad nije laka. Najteže je zimi kad su veliki smetovi. Smetovi ovde mogu da budu od osam do 12 metara", kaže Rade Radaković, vozač.
Kroz godine druženja i prijateljstva vozač Rade za svoje najdraže putnike, studeničke đake, usadio je red i discipline i na nekoliko autobuskih stajališta nije bilo kašnjenja.
"Bilo je da vam kažem mnogo teških dana kada sam vozio stare autobuse ,one "dubrave". Nisu imali ni guma pa sam morao i svoje gume da doteram, a tri godine sam radio bez plate", kaže Rade Radaković, vozač.
Na putu do škole omiljeni vozač sa Rudna za svakog đaka imao je po neki savet, reči ohrabrenja i podrške. Oni prema njemu samo ljubav i poštovanje.
"To nam je najbolji prijatelj od škole do kuće. Uvek nas posavetuje, da nam neki savet za bolji dan u školi", kaže Lazar Miljković, učenik.
"Uvek je dobra vožnja i stižemo na vreme u školu. Autobus nikada ne kasni", kaže Jovana Marinković, učenica.
"Mi smo skupljali zajedno sve pare i hteli smo dam u kupimo zidni sat i jedno srce na kome piše najbolji vozač", kaže Anastasija Andrić, učenica.
Na stanici ispred škole pred nekoliko prijatelja i naslednikom za volanom završila se Radova poslednja vožnja. Odlazi u zasluženu penziju.
 
"Kolega evo predajem ti ključeve I da ti bude srećna vožnja", kaže Rade Radaković, vozač.
"Rade, hvala", kaže Dejan Božić, novi vozač.
"Da voziš više godina nego što sam ja vozio", kaže Rade.
"Meni je žao što odlazi u penziju, ali iza njega ostaju dela tako da on nikada neće biti zaboravljen", kaže Velibor Andrić učitelj.
"Meni je žao što odlazi u penziju, ali iza njega ostaju dela tako da on nikada neće biti zaboravljen", kaže Dejan Božić učitelj.
Rešenje o penziji vozač sa Rudna još nije dobio niti ga njen iznos posebno zanima. Odlazi u penziju poštovan i voljen i to je, kako kaže, deo prave ljudske sreće.
rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465



Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.