Počinju zvanični pregovori sa MMF

Izvor: B92, 22.Avg.2010, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinju zvanični pregovori sa MMF

Beograd -- Srbija i Međunarodni monetarni fond počinju u ponedeljak u Beogradu razgovore o petoj reviziji kreditnog aranžmana.

Predstavnici Vlade i NBS sa delegacijom MMF-a razgovaraće o najnovijim ekonomskim kretanjima u zemlji, ali i o zakonu o fiskalnoj odgovornosti koji treba da ograniči trošenje novca iz budžeta.

Posle razgovora koji će trajati do 31. avgusta biće poznato i da li će penzije i plate u javnom sektoru biti odmrznute u oktobru kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << to traži Mlađan Dinkić ili naredne godine, kako je prvobitno bilo planirano.

Već dobro poznati pregovarači od ponedeljka će pregovarati o petoj reviziji tri milijarde evra vrednog kreditnog aranžmana sa MMF-om. Sa jedne strane predstavnik MMF-a Albert Jeger, a sa druge guverner Šoškić, ministri Dinkić, Dragutinović, Đelić i Krkobabić razmatraće najnovija fiskalna, monetarna i makroekonomska kretanja.

Posebna pažnja biće posvećena predlogu zakona o fiskalnoj odgovornosti, koji bi trebalo da do sredine septembra ove godine bude upućen u skupštinsku proceduru.

Ministarstvo finansija Srbije ocenilo je da će zakon unaprediti odgovorno upravljanje javnim finansijama u Srbiji, jer je njime predviđeno da se do 2015. godine budžetski deficit svede na nulu, odnosno na jedan odsto bruto domaćeg proizvoda, ako se zakon bude odnosio i na lokalne samouprave.

Urednik ekonomske rubrike NIN-a Mijat Lakićević kaže da i druge države imaju takve zakone kojima nastoje da ograniče poltičare u potrošnji, ali da će se tek pokazati efikasnost zakona.

"Ispada nekako prateći reakcije javnosti da je sad glavni problem da li će budžetski deficit da bude 4,5 ili 5 odsto bruto društvenog proizvoda. Kao da sada MMF treba da presudi, pa se sad od njega pravi neka babaroga, jer eto on nama ne dozvoljava da trošimo, a mi bismo to baš voleli, a i mogli bismo jer imamo od čega", objašnjava Lakićević.

Lakićević smatra da je pregovarački tim, zbog različitih stavova ministara Dinkića, koji zagovara povećanje plata i penzija u oktobru, i ministarke Dragutinović koja se zalaže za primenu te odluke od sledeće godine, sada prinuđen da čeka odluku MMF-a.

"Mislim da bi MMF pristao i na mnogo veći budžetski deficit nego što je sada - mogu da kažem čak i na 10 posto samo kada bi bio uveren da bismo mi te pare potrošili pametno odnosno da ćemo ih potrošiti na reformu javnog sektora", kaže on.

Od ukupno odobrenog iznosa stend baj aranžmanom od tri milijarde evra, Srbija je, na osnovu dosadašnjih pozitivnih ocena MMF-a, iskoristila 1,45 milijardi evra za jačanje deviznih rezervi zemlje.
Pogledaj vesti o: Mlađan Dinkić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.